Humankind is de nieuwste telg van het Franse Amplitude Studios, de ontwikkelaar van onder andere de succesvolle 4X strategy games Endless Space en Endless Legend.
Hoewel deze voorgangers zich beide afspeelden in de fantasy en/of science-fiction wereld Auriga, richten ze zich met Humankind op ons pittoreske waterige bolletje en haar rijke, culturele geschiedenis.
Daarmee is Humankind een directe concurrent van Sid Meier’s Civilization, dé 4x strategy game waarin je een eigen stempel op de geschiedenis van bekende volkeren zet. We bespreken hier alle ins en outs van deze game!
Inhoudsopgave
[vergelijker url=”https://marketplace.tedeas.com/comparator/embed/telefonie-de-beste-samsung-telefoon-van-dit-moment-2021/”]
Gameplay
Hoe speel je Humankind?
De game plaatst je in de schoenen van een prehistorische jager-verzamelaar, compleet met een door jou zelf ontworpen avatar, die zich uit het neolithische tijdperk moet ontwikkelen door voedsel te verzamelen en technologische vooruitgang te boeken.
Dit doe je met enkele groepjes jagers, eenheden die met enkele stappen per beurt het ongerepte land kunnen ontdekken, op zoek naar zogeheten discoveries.
Humankind win je niet, je ‘overleeft’ de game
Amplitude Studios, ontwikkelaar
De game onderscheidt zich met deze startersfase al erg van andere games als Endless Legend of Civilization. In plaats van te starten met een hoofdstad als thuisbasis, werk je in Humankind eerst toe naar een gemeenschap die überhaupt in staat is zich op een vaste plaats te vestigen.
Wanneer het eenmaal zo ver is, duurt het een tijdje tot je jouw eerste stad hebt. Deze methodiek past geheel in de visie die Amplitude Studios wil neerzetten met Humankind. In de woorden van de makers: Humankind win je niet, je ‘overleeft’ de game.
Era Stars
In Humankind streef je er naar om een zo beroemd mogelijke cultuur te worden. Je doet dit door Era stars te verdienen, die op hun beurt Fame opleveren.
Je wint het spel wanneer je de meeste Fame hebt aan het eind van het spel. Dit eenvoudige principe stuurt alles wat je doet in de game.
Je moet namelijk voldoende sterren verdienen om de overgang te maken naar het volgende tijdperk – één in het neolithische tijdperk en zeven in de zes volgende tijdperken – waarin je betere technologieën ontwikkelt en culturele ontwikkelingen kunt doormaken.
Om terug te gaan naar de jager-verzamelaars. Wanneer zij voldoende voedsel verzamelen om een populatie van vijf eenheden te ondersteunen, verdienen ze een Growth Star. Hiermee verdienen zij de de kans om naar het volgende tijdperk te gaan; de Ancient Era. Dan kunnen zij eindelijk een staat stichten, zodat ze de hulpbronnen Voedsel, Industrie, Geld en Wetenschap kunnen verzamelen.
Wat nu volgt vinden veel spelers het leukste onderdeel van Humankind. Je hebt namelijk de keuze uit een scala aan welbekende historische volkeren.
Mengelmoes van culturen in Humankind
Je kunt in elk tijdperk kiezen uit tien volkeren. In de Ancient Era zijn dit bijvoorbeeld de Egyptenaren, de Feniciërs of de Babyloniërs. Elk volk geeft bonussen voor het managen van jouw steden.
Je kunt in elk tijdperk kiezen uit tien volkeren. In de Ancient Era zijn dit bijvoorbeeld de Egyptenaren, de Feniciërs of de Babyloniërs. Elk volk geeft bonussen voor het besturen van jouw steden.
Je kunt dus bijvoorbeeld voor Egyptenaren kiezen, waardoor je steden via een legacy trait beter kunnen produceren. Je krijgt dan ook toegang tot een uniek gebouw en een unieke soldaattype om je rijk mee te beschermen.
Omdat je in elk tijdperk een andere cultuur kunt kiezen kun je een bijzondere mengelmoes aan culturen creëren. De eerdergenoemde legacy traits neem je namelijk mee in volgende tijdperken. Zo kan je zeer goed worden in één onderdeel van de game of je kunt juist breed spelen. In totaal zijn zelfs meer dan een miljoen combinaties van culturen mogelijk.
Je ziet bovendien de verschillende culturen in jouw stad terug. Zo kunnen er bijvoorbeeld Pyramides staan in typisch Middeleeuwse dorpjes van de Franken.
Aanpassingsvermogen
De flexibiliteit die Humankind verschaft met dit volkerensysteem is uniek binnen de 4X strategy games, die je meestal in één volk verankeren. Dit maakt de spelers van Humankind nieuwsgierig naar wat je nog meer voor bijzondere combinaties kan maken.
De gameplay stimuleert dit ook, want de Era Stars die je per tijdperk moet verdienen, zijn gekoppeld aan een bepaalde speeltijd. Assyriërs zijn bijvoorbeeld een expansionistische beschaving, waardoor je meer sterren verdient door veel territorium te claimen.
Dit is de kern van het spel volgens de ontwikkelaar. Wil je één groot rijk worden, maar heeft een vijand al jouw territorium geclaimd, maak je dan niet druk. In het volgende tijdperk switch je simpelweg naar een militaristisch volk zodat je al dat land kunt terugveroveren.
Wisselende speelstijl
Je kunt hierdoor continu je speelstijl aanpassen en er hoeft geen enkele speelsessie hetzelfde te zijn. Of dit door meerdere speelsessies ook verschillend genoeg blijkt, moet zich nog uitwijzen.
Veel spelers waren gecharmeerd van het feit, dat elk tijdperk niet alleen zijn eigen look and feel heeft, maar ook zijn eigen speelstijl. De Ancient Era kenmerkte zich sterk door technieken als landjepik, waarbij je zoveel mogelijk land claimt met buitenposten, terwijl de Classical en vooral Medieval Era’s de focus legden op het uitbreiden van steden.
Nog een era of twee later en je bent voornamelijk bezig met internationale relaties en het zo goed mogelijk indelen van het intussen schaarse terrein.
Technologie, religie en onderhandelen in Humankind
Naast deze unieke kenmerken biedt Humankind nog allerlei subsystemen die niet ontbreken in een 4X strategy game. De tech tree bijvoorbeeld, die overigens wel verdacht veel weg heeft van Civilization.
Unieker zijn de keuzes die je maakt in het beleids- en geloofssysteem. Zo maak je met beleidsvraagstukken altijd een keuze uit twee opties die een verschillende bonus aan je rijk geven, zoals sterkere of juist goedkopere militaire eenheden. Een overkoepelend ideologie-systeem voegt daar een laag aan toe. Kies je keer op keer een beleid dat binnen de Liberty ideologie past, dan krijg je een aanvullende bonus.
Religie werkt gemakkelijker. Je verzamelt volgelingen door heilige locaties op te zetten en met voldoende volgelingen krijgt het volgen van jouw geloof een mooie bonus. Geloof kan zich van speler naar speler verspreiden.
Spelers of Al’s kunnen onderling afspreken met elkaar te handelen, grenzen te openen of bondgenoten te worden. Doet een Al iets wat je niet leuk vindt, dan kan je diegene daarop aan spreken met geld of een territorium als compensatie. De keuzes staan altijd vast en je hebt geen enkele vrijheid om te onderhandelen.
Voor veel spelers bevalt de game goed, al hebben ze bij een aantal designkeuzes wat vraagtekens. De game ziet er uitstekend uit, op een paar visuele bugs na, zoals flikkerende kustwateren. Het spel charmeert vooral door de flexibiliteit van de speeltijd.
Humankind release date uitgesteld
In eerste instantie zou in april 2021 het Civilization-achtige strategiespel verschijnen. Ook op Google Stadia en bij die streamingdienst was in oktober 2020 een vroege versie te downloaden, een soort demoversie voor de pc.
Humankind verschijnt op Steam, in de Epic Games Store en bij Google Stadia. Het spel krijgt een adviesprijs van €60,-.
In 2019 zou de nieuwe versie al uitkomen, maar in juni 2020 werd bekendgemaakt dat de release werd uitgesteld tot 2021. Een tweede keer uitstel volgde, deze keer naar 17 augustus 2021.
In een persbericht meldt Amplitude dat het de game op verschillende gebieden wil verbeteren voordat het officieel uitkomt, waaronder de toegankelijkheid, balans, tempo en Al.
Vijf beste redenen om Humankind te spelen
- Eén keer betalen, daarna altijd gratis.
Je betaalt enkel de eenmalige kosten om toegang te krijgen, maar daarna is het spel volledig gratis. - Een miljoen verschillende beschavingen.
Elk van de zes tijdperken heeft tien beschavingen waar je uit kan kiezen. Samen maakt dat een miljoen verschillende beschavingen mogelijk - Afwisselende en betere gameplay
Volgens kenners heeft de game een meer afwisselende gameplay dan Civilization. Zo heeft elk tijdperk zijn eigen focus, waardoor het spel een stuk afwisselender wordt. - Een avatar die eruit ziet zoals jij dat wilt.
Je kan zelf bepalen hoe je avatar er uit ziet. Wil je door het leven als een gitzwarte Nilotische koningin, een bochelige Quasimodo of een brute Mongoolse krijger? Leef je uit. - Speel met een klein aantal spelers.
Je deelt de map met slechts een beperkt aantal spelers. Dat maakt de gameplay overzichtelijker.
Ben je toch opzoek naar een andere game? Kijk dan of Microsoft Flight Simulator en Lego Star Wars iets voor jou zijn!
Wat is Humankind?
Humankind is een Civilization-achtig spel waarbij je een jager-verzamelaar uit het Neolithicum op roemvolle wijze naar de moderne tijd moet leiden.
Wat is de release data van Humankind?
Ontwikkelstudio Amplitude heeft de release uitgesteld tot 17 augustus 2021 om de laatste puntjes op de i te zetten.
Wat wordt de verkoopprijs van Humankind?
Pre-order prijzen liggen iets boven de 30 euro. De deluxe editie zal vermoedelijk tussen de 45 en 50 euro kosten.
Andere games
Als je liever star bases bouwt dan piramides, en je liever in lichtjaren denkt dan in vierkante meters, is het science fiction strategiespel Starbase waarschijnlijk precies wat je zoekt.