Starbase | Settelen tussen de sterren

Al sinds de eerste Space Invader kunnen we virtueel in een ruimteschip stappen en door het heelal te vliegen om op aliens te schieten. Maar hoe vaak krijg je de mogelijkheid om deze Starbase zélf te maken?

starbase

Inhoudsopgave

Gameplay

Nog even en het is zover: je kunt je eigen star base bouwen in de, vrij logisch genaamde, game Starbase. Ja, je hoort het goed: de Starbase release date is al sneller dan je denkt!

Goede basis belangrijk

Voor wie nog niet eerder van deze titel heeft gehoord, even een korte uitleg. Want wat is Starbase precies voor spel?

Wel, in de basis is het idee dus erg simpel: je bevindt je in de ruimte en dient je eigen star base uit te breiden door ruimteschepen te ontwerpen, bouwen, en er materialen voor te verkrijgen.

Is het dan enkel dat? Het heelal is dan wel groot, maar ook leeg. Leegte uitbreiden en ontdekken, klinkt niet echt als een plezierige basis voor een gameplay. 

Gelukkig is het meer dan dat! Want het leuke aan Starbase is dat het spel zodanig uitgebreid is in zijn ruimte, dat er genoeg te ontdekken valt, zoals meteoren, ruimte-afval met handige materialen, en bovenal: de star bases van andere spelers.

Inderdaad, Starbase is een MMO (Massively Multiplayer Online) game, wat inhoudt dat je met allemaal andere spelers van over de hele wereld kan spelen en hun eigen star bases ook kan bezoeken. Of… veroveren.

Star wars tussen de Starbase van jou en anderen

Wat is nou een goed sci-fi-spel zonder de mogelijkheid om nog rond te vliegen, bewapend met interessante high-tech wapens om op vijanden te schieten en meer van het heelal te ontdekken en, indien je wenst, te veroveren. 

Ook kan je allianties sluiten met andere star bases, zodat je gezamenlijk “vijandige” spelers aan kunt vallen. Dus niet alleen je creativiteit en ruimtelijk inzicht komen goed van pas bij dit spel, maar ook je strategisch denkvermogen.

Zelfs als je liever op je eigen star base blijft, is het belangrijk om de ruimte verder te verkennen. Je hebt immers materialen nodig om je base te onderhouden. En deze vind je natuurlijk niet allemaal klaar voor het grijpen, zwevend in de duistere leegte van de ruimte.

Nee, soms moet je toch echt op zoek naar de star base van een andere speler om aan de materialen te komen die jij voor je eigen base behoeft. Dit kan echter niet alleen door de strijd met ze aan te gaan en alles met geweld van ze af te pakken, maar ook gewoon door te handelen. Want soms is de vreedzame oplossing de verstandigste.

Onderhoud

Hoewel het reizen, ontdekken en schieten natuurlijk altijd erg leuk blijft, ligt bij Starbase de focus toch echt wel op je ruimtebasis. Het spel is erg realistisch in het onderhoud, waarbij je moet dealen met problemen als pijplekken of roest, maar ook beschadigingen die ontstaan door botsingen met andermans schepen of ruimte-afval.

starbase review

Het spel is namelijk zo ontworpen dat alles in de omgeving, letterlijk elk stukje dat je hebt opgebouwd, ook vernietigd kan worden. Soms heb je hier wat meer moeite voor nodig, zoals het gebruik van speciale tools of wapens, maar kan het gebeuren door heel kleine ongelukjes, of ontstaan ze in de loop van de tijd vanzelf.

Het gaat zelfs zo ver dat er bij een probleem zoals een lek in een bepaalde belangrijke pijpleiding, je hele ruimteschip kan vertragen of zelfs stilstaan. Sterker nog, het bijtende goedje dat uit de pijp lekt, kan belangrijke onderdelen van je basisstructuur compleet wegsmelten. Met catastrofale gevolgen…

Gelukkig zijn er voor alle problemen oplossingen. Als bijvoorbeeld je controlesysteem beschadigd raakt of niet meer goed functioneert, kan je je star base nog steeds besturen door over te gaan op manuele besturing.

Eén ding moet je echter altijd goed in de gaten houden, en dat is dat je in de ruimte nooit alleen bent. Want wanneer jij bijvoorbeeld op zoek gaat naar de beschadiging, of druk bezig bent met het verrichten van reparaties, kan een andere speler proberen in je vrachtruimte te glippen en (een deel van) de inhoud te stelen.

Eindeloze ruimte

Vooral indrukwekkend aan het spel is hoe immens de speelruimte wel niet is. En dan hebben we het niet alleen over de letterlijke ruimte. Zeg maar de X, Y en Z uit de wiskundeles.

starbase ruimteschip

Want hoewel de schaal en diepte van Starbase ook ontzettend groot zijn – er is nog niet bevestigd of ontkracht dat het heelal van Starbase letterlijk eindeloos is -, ook de variatie aan dingen die je kan doen is echt enorm.

Naast bouwen kan je bijvoorbeeld ook asteroïden mijnen voor materialen, of meedoen in de grote oorlog tussen het Imperium en het Koninkrijk. Je kunt met andere spelers samenwerken of een nieuwe strijd starten door alles waar zij uren werk in hebben gestopt, volledig te vernietigen.

Of je nou een enkel simpel schip wil maken, of een gigantische, geautomatiseerde star base die van gehele stroom- en datanetwerken voorzien is, in Starbase zijn je bouw-opties bijna net zo eindeloos als de ruimte zelf.

Starbase release date en vroegtijdige toegang

Na het lezen van dit artikel, zullen je handen waarschijnlijk wel jeuken om met je eigen star base aan de slag te gaan. Als dat het geval is, heb ik goed nieuws: maker Frozenbyte heeft bevestigd dat de Starbase release date dít jaar al is!

Helaas is de Starbase release date uitgesteld tot 29 juli 2021 volgens ontwikkelaar FrozenBytes, maar gelukkig is dat niet heel ver in de toekomst meer.

Het kan echter zijn dat je al lang begonnen bent met spelen. Voor degenen die zich afvragen hoe dat kan, een korte uitleg: de ontwikkelaar van Starbase heeft de mogelijkheid geboden om vroegtijdige toegang te krijgen in 2019, via Steam. Als je dus al benieuwd bent naar de ervaringen van andere spelers, dan zijn deze zeker al online te vinden!

Systeemeisen en aanbevelingen

 • Windows 10, 64-bit
 • Grafische kaart van 6 GB (minimum)
 • Werkgeheugen: 16 GB (aanbevolen), waarvan 15 GB beschikbaar
 • Breedbandverbinding

Om Starbase fatsoenlijk te kunnen spelen, heb je minstens een Windows 10 (64-bit) besturingssysteem nodig. Hoewel je aan een grafische kaart van 6 GB genoeg hebt, wordt het wel aangeraden minstens 16 GB aan geheugen te hebben, met 15 GB aan beschikbare ruimte.

Uiteraard dien je over een internetverbinding te beschikken, gezien het een online spel betreft. Een breedbandverbinding is hiervoor aan te bevelen.

De gameplay biedt vier volledig uitgewerkte missies voor single-player, vijf tutorials, competitieve en co-operatieve multiplayer, een sandbox-mode en mogelijke latere toevoegingen (mods en updates) die je meer variatie geven in je speelervaring.

Het spel is vijf jaar in ontwikkeling geweest, zonder tegen beperkingen of problemen aan te lopen. De ontwikkelaar is tevens de uitgever en zal blijven werken aan het perfectioneren van het project tot de eerste ruwe uitgave.

Je betaalt enkel de eenmalige kosten om toegang te krijgen, maar daarna is het spel volledig gratis. De makers zeggen af en toe nog wel aanpassingen te kunnen verrichten, maar deze zullen de gameplay niet beïnvloeden en je hoeft er ook niet voor te betalen, zoals bij DLC’s.

Verder zal het spel ook verkrijgbaar zijn voor Xbox en wordt er verder in de toekomst ook een Starbase release gedaan voor PS4, PS5 en Nintendo Switch. Wanneer de Starbase release date voor deze consoles zal zijn, is echter nog niet bekend.

Op naar de sterren, en daar voorbij

Nu je alles weet wat je dient te weten over Starbase, rest er natuurlijk nog maar één vraag: kan ik ruimtestations nabouwen uit mijn favoriete scif-fi-films en games?

starbase

Wel, het spel is zó ontwikkeld dat alle materialen hun eigen unieke uiterlijk en eigenschappen hebben. Bij het nabouwen van je Enterprise of Star Destroyer zal je snel merken dat deze met de beperkingen van “realiteit” en “natuurkunde” misschien toch wel een vrij onpraktisch ontwerp is.

Wat dit spel juist zo leuk maakt, is dat je je eigen creativiteit én strategisch vermogen in de strijd kan gooien om gehele fabrieken of zelfs maatschappijen te laten oprijzen uit het niets. Letterlijk.

Want wanneer je een star base moet maken in de ruimte, dan is de sky vrij letterlijk de limit, en het is des te meer aan te raden om dat te creëren wat bij jóu past en wat jíj mooi vindt en graag aan zou willen werken.

We hebben het per slot van rekening over een spel waarbij je star bases bouwt in de ruimte met behulp van robots. Dat schreeuwt erom om er al je creativiteit in te gooien!

Bovendien wil jij je eigen imperium opbouwen in deze wereld. Daarvoor heb je natuurlijk wel een iconische star base nodig. Eentje die de andere spelers laat zien met wie ze te maken hebben.

Of niet, natuurlijk. Je hoeft enkel dat te bouwen wat jij wil. Want de sky is immers de limit.

Als één van de eersten Starbase spelen? Bestel ‘m via bol.com!

De vijf sterkste punten van Starbase

 • Eén keer betalen, daarna altijd gratis.
  Je betaalt enkel de eenmalige kosten om toegang te krijgen, maar daarna is het spel volledig gratis.
 • Eindeloos groot speeluniversum.
  Het Starbase universum is onvoorstelbaar groot. Het is zelfs onbekend of dit universum eigenlijk wel een einde heeft…
 • Realistische game engine.
  De game engine is gedetailleerd en confronteert je met de uitdagingen waar een real life ruimtestation of ruimteschip waarschijnlijk ook mee te maken zou hebben.
 • Ruimtestations en ruimteschepen bouwen zoals jij dat wilt.
  Wil je een USS Enterprise, een Death Star of toch een Millennium Falcon? Laat je creativiteit de vrije loop. Alleen de wetten van de natuurkunde en praktisch nut beperken je fantasie.
 • Speel met duizenden andere spelers.
  Een epische strijd tussen het Imperium en het Koninkrijk, waarin jij een kant kan kiezen. Vreedzaam asteroïden mijnen en handelen. Of, roven en plunderen als ruimtepiraat. Of een combinatie.

Wil je toch liever een ander spel spelen? Bekijk dan bijvoorbeeld Halo Infinite en New World. Misschien zijn deze games iets voor jou!

Direct beginnen met Starbase?

Overtuigd en denk je dat dit het geschikte spel is voor jou? Bestel voordelig een Playstationtegoed of Steam bon via Bol.com en begin direct!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *