Console | Welke game console past bij mij?

Veel mensen zweren bij een bepaald type console, maar wat zijn de verschillen nu en wat is de beste game console voor jou? In dit artikel bespreken we onder andere de geschiedenis van de game console, de verschillen tussen de game consoles van nu en wat de juiste game console voor jou is.

game console controller Sony
Moderne Sony gamecontroller. Bron: Alex Cochrane, Wikimedia Commons
bol.com kopen

Als je wel eens een online spel hebt gespeeld, dan ben je er vast bekend mee: game consoles. Dit is een markt waarin de marktleiders in rap tempo blijven innoveren. Wil je de nieuwste games met de beste graphics spelen? Dan zul je de nieuwste console aan moeten schaffen.

De drie grootste game console ontwikkelaars zijn uiteraard Microsoft (Xbox), Nintendo en Sony (Playstation). Om de zoveel tijd komen deze ontwikkelaars met een gloednieuwe iteratie van hun spelcomputer uit. 

De leidende game consoles van nu

[table “316” not found /]

Het laatste console nieuws

bol.com kopen

De geschiedenis van de game console

Al in 1951 werden de beginselen van de game console ontwikkeld. De Amerikaanse televisie ontwikkelaar Ralph Baer kreeg het idee om interactieve televisie aan de markt te introduceren. Toch kwam het eerste computerspel pas uit in 1966, 14 jaar later. Dit kwam onder andere omdat mensen niet bepaald geloofden in het idee van Baer. 

Helaas werd ook het eerste computerspel niet bepaald met open armen ontvangen en vielen de verkopen tegen. In 1972 begon het publiek pas echt interesse te krijgen in computerspellen. 

De eerste generatie consoles

Tot de eerste generatie game consoles rekenen we die in de periode 1972-1980. Deze game consoles konden thuis worden aangesloten op de televisie. In 1975 bracht Atari het spelletje Pong uit. Dit werd zo goed ontvangen dat andere elektronica ontwikkelaars ook geïnteresseerd raakten in deze markt.

Voorbeelden van spelcomputers van deze generatie zijn de Atari Home Pong, de Coleco Telstar Series en de Odyssey Series.

game console
De Magnavox Odyssey controller was een typische eerste-generatie game console met maar één spel. Leuk om te weten: hier zat nog geen enkele chip in. Bron: Evan Amos, Wikimedia Commons

De tweede generatie

Onder de tweede generatie game consoles verstaan we de spelcomputers waarbij je meer dan één spel kon spelen. Atari was hier de pionier in met de introductie van cartridges in 1977.

De Atari 2006 console maakte het mogelijk om 9 verschillende spellen te spelen. Het bedrijf Magnavox introduceerde kort daarna de Odyssey 2 en Philips Electronics bracht de Philips G7000. Alhoewel ze beiden verkopen haalden van meerdere miljoenen, bleef Atari nog wel de marktleider in game consoles.

In 1980 kwam de spelcomputer Intertelevision uit die grafisch opeens een stuk beter was dan de game consoles ervoor. Helaas werd de markt in deze tijd zo overspoeld met spelcomputers en spellen dat de markt instortte in 1983. 

Derde generatie

Tijdens de derde generatie (1983-1992) van de ontwikkeling van game consoles kwamen een hoop spellen uit die nog steeds toonaangevend zijn in de gaming wereld. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de eerste uitgaven van Zelda, Super Mario Bros, Metroid en Final Fantasy. De drie grootste spelers waren Nintendo, Sega en Atari. 

Vierde generatie

De vierde generatie (1987-1996) werd gekenmerkt door een grote machtsstrijd tussen Nintendo en Sega. Deze twee bedrijven hadden bijna 90% van het gehele marktaandeel in het bezit. Als gevolg hiervan kwamen nog meer toonaangevende spellen op de markt, zoals PacMan. Qua grafische vooruitgang gingen de game consoles van 10 bits naar 16 bits.

Vijfde generatie game consoles

De vijfde generatie werd gekenmerkt door de introductie van een nieuwe grote speler op de markt: Sony met de Playstation. Nintendo bracht in deze tijd de eerste handheld game console uit: de Game Boy. Atari en Sega begonnen dankzij de opkomende nieuwe ontwikkelaars te stagneren en zelfs te dalen in hun marktaandeel. 

Zesde generatie en later

In deze generatie (1998-2004) kwamen de drie spelers naar voren die tot nog toe nog steeds de game console markt domineren: de Microsoft Xbox, Playstation 2 en de Nintendo Gamecube kwamen uit.  

Met deze game consoles kwamen ook toonaangevende spellen uit als Call of Duty, Animal Crossing en Battlefield.

Vervolgens ging de ontwikkeling van game consoles razendsnel en inmiddels is de 5de iteratie van de Playstation ook uitgebracht: de Playstation 5, de nieuwe Xbox series X en de Nintendo Switch.

game console controller Sony
Moderne Sony Playstation gamecontroller. Bron: Alex Cochrane, Wikimedia Commons

Ook kwam de grootste concurrent van console gaming naar voren: mobile gaming. Mobile gaming biedt een gigantisch aanbod aan gratis games die je op je tablet of mobiel kunt spelen. Vooral mensen die wat meer casual af en toe een spelletje willen spelen kiezen hiervoor, omdat ze hiervoor niet een dure game console voor hoeven aan te schaffen. 

Ondertussen spreken we van de negende generatie en speelt ook virtual reality een steeds belangrijker rol.

Toch vindt niet iedere gamer virtual reality prettig. En zelfs de oudste generaties consoles kennen nog trouwe fans.

game console VR headset Sony
Sony Playstation virtual headset. Bron: Evan Amos, Wikimedia Commons

game consoles

Welke game console past bij mij?

Uiteraard probeert elke game console developer hun eigen unieke selling point te marketen. Hieronder zetten we de drie grootste consoles die voor gaming worden gebruikt op een rij en bespreken we de voordelen en nadelen tussen de verschillende game consoles.  

Playstation 

Inmiddels is de Playstation 5 op de markt verschenen. Uiteraard is deze net zoals zijn voorgangers razend populair. Een groot selling point van Playstation 5 zijn de exclusieve titels die Sony heeft, zoals Spiderman of Horizon: Zero Dawn. De PS5 is ook de enige game console die tot nog toe VR compatible is. Ook beschikt de Playstation 5 over 3D virtual surround sound om de speelervaring nog meer te verbeteren. 

Xbox

De Xbox series X en Series S zijn de nieuwste iteraties van de Xbox productlijn. Microsoft heeft vooral de focus gelegd op prestaties. Zo is de Xbox series X de krachtigste console die er tot nu toe op de markt is geweest met mogelijkheden tot resoluties van maximaal 8K en een FPS van 120. De Series S is de kleinere budget versie van de Xbox series X en is de kleinste Xbox tot nu toe. 

Nintendo 

De meest recente uitvoering van de Nintendo game consoles is de Nintendo Switch. Nintendo richt zich vooral op het gamen met de hele familie en multiplayer spellen. De Nintendo Switch is ook een stuk mobieler dan haar concurrenten: je kunt de Switch handheld versie gebruiken om ook onderweg te spelen. Naast het familievriendelijke imago dat Nintendo probeert neer te zetten, blijven games als Zelda en Super Smash Bros het ontzettend goed doen. Als er een nieuwe Zelda game uitkomt, is het niet verrassend als er verschillende sales records worden verbroken. 

Andere fabrikanten

Kleinere fabrikanten hebben het probleem dat ze door moeten zien te breken in een overvolle vechtmarkt en veel titels op de plank moeten hebben liggen. Maar wie niet sterk is, moet slim zijn. Wat dat betreft een eervolle vermelding voor kickstarter Demonpore (demonpore.com). Slim zijn ze zeker, met hun unieke moleculaire gaming console waarmee je als speler de wetenschap ook nog eens verder helpt. Maar of ze hiermee Sony of Microsoft van hun troon zullen stoten…

De Demonpore 64™ analyseert jouw watermonsters en maakt er een unieke game-ervaring van. Bron/copyright: Demonpore.com

Backwards compatibility van consoles

Wanneer je een redelijke bibliotheek aan games hebt opgebouwd van vorige generaties, is het natuurlijk erg fijn om deze games ook te kunnen spelen op je nieuwe game console. Gelukkig zijn de meeste spelcomputers tegenwoordig prima backwards compatible. Zo speel je op de Playstation 5 ook spellen van de PS4 en de Xbox One spellen kunnen ook gespeeld worden op de Xbox Series X en S. Helaas bevat de Nintendo Switch (nog) geen backwards compatibility, wat wel een minpunt is. 

FAQ game consoles

Wat kosten de nieuwste game consoles?

Aan de nieuwste game consoles zit een flink prijskaartje. Zo kost een nieuwe Xbox Series X al meer dan €500,- door de beperkte beschikbaarheid. Ook de Playstation 5 zal je minstens €500,- kosten. Retailers als Bol.com en Coolblue verkopen de consoles voor deze prijs, maar door de grote vraag kan de voorraad dit niet bijhouden. Wil je toch een van deze game consoles kopen? Dan zul je een aardige meerprijs moeten betalen. De Nintendo Switch is al iets ouder en te koop voor €329,-.

Welke game console aanbieder heeft het grootste marktaandeel?

Eind 2020 werd bekend gemaakt dat Sony nog steeds een het merendeel van het marktaandeel bezit met 57,54%. Xbox heeft een marktaandeel van 42,15% en Nintendo slechts een marktaandeel van 0,31% terwijl het juist een pionier was in de ontwikkelingen van game consoles. Inmiddels heeft Playstation de kloof groter gemaakt, met een aandeel van 67% in April 2021 tegenover 33% van Xbox en 0,05% van Nintendo. 

Komen er ook nieuwe games uit voor consoles uit de vorige generaties?

Als een nieuwe console uitkomt, zullen de meeste game developers nog steeds games uitbrengen voor de vorige generatie. Met goede reden ook, want zoals nu te zien is, kunnen de voorraden van de Xbox Series X en de Playstation 5 de vraag niet bijbenen. Om ervoor te zorgen dat ook mensen zonder deze nieuwe consoles deze spellen kunnen spelen, zijn de meeste nieuwe spellen ook beschikbaar voor de PS4 en Xbox One.

Conclusie Game Consoles

De ontwikkelingen in de game console wereld gaan razendsnel. Logisch ook, want de concurrentie is moordend en zowel Nintendo, Microsoft en Sony pompen miljarden in ontwikkelingen van nieuwe technologieën om de prestaties van hun console te verbeteren. Met de toevoeging van virtual reality en ingebouwde surround sound lijkt Sony weer het voortouw te nemen. 

De beslissing welke game console geschikt voor jou is, ligt natuurlijk niet alleen aan prestaties, maar ook aan welke spellen er beschikbaar zijn op de console. Zo kun je bij Playstation en Nintendo consoles altijd rekenen op exclusives als Super Smash Bros, Zelda of Horizon

Game console kopen?

Heb je al een keus gemaakt of wil je eerst de verschillende game consoles vergelijken? Bestel voordelig via Bol.com en begin!!

bol.com kopen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *