Tien alternatieve zoekmachines in plaats van Google

Google is evil
Ben je uitgekeken op Google als zoekmachine? Op zoek naar iets anders? Of toch een beetje bang geworden door al die PRISM verhalen? Dan zetten wij even een aantal alternatieven op een rijtje.

We hadden graag AltaVista nog in de lijst opgenomen, maar helaas heeft Yahoo die dienst laatst de nek omgedraaid. Yahoo zelf hebben we in de lijst ook niet meegenomen, aangezien ze gebruik maken van de techniek van Bing.

Bing
Microsoft probeert met hun eigen zoekmachine al jaren een voet(je) aan de grond te krijgen in zoekmachineland. Heel succesvol zijn ze nog niet, maar ze blijven wel langzaam doorgroeien. Bing werkt samen met partners als Yahoo, Facebook en sinds kort Apple wat ervoor zou kunnen zorgen dat ze nog groter gaan worden.

DuckDuckGo
Deze zoekdienst met het grappige eendje is qua omvang nog vrij klein, maar gebruikers zijn goed te spreken over de resultaten. Sinds de ophef over PRISM schijnt deze zoekmachine fors te groeien.

Startpage
Ook deze zoekmachine zet sterk in op privacy en anoniem zoeken. Grappig detail is dat het bedrijf in Nederland gevestigd is.

Yandex
Van deze zoekmachine had je wellicht nog nooit gehoord, maar in Rusland zijn ze groter dan Google. Gelukkig kan je niet alleen Russische zoekopdrachten geven, maar ook Engelse.

Blippex
Deze zoekmachine kijkt hoe lang mensen op een bepaalde site blijven hangen en hoe langer dat is, hoe hoger sites scoren. Op zich niet eens zo’n vreemde gedachte.

Wolfram Alpha
Deze dienst richt zich vooral op het beantwoorden van vragen en ziet zichzelf als een kennisdatabank. Onder andere Siri en Bing maken gebruik van de kennis van Wolfram Alpha.

Blekko
Het bijzondere van deze zoekmachine is dat je gebruik kan maken van hashtags. Want waar zouden we tegenwoordig zijn zonder hashtags?

Facebook Graph Search
Hoewel deze nieuwe functie van Facebook (nog) geen volledig alternatief is voor Google, is het wel een ideale manier om informatie te zoeken over mensen uit je netwerk. Ook kan je gemakkelijk zien welke restaurants en andere zaken zijn aanbevolen of bezocht door vrienden/kennissen.

Ilse
Uiteraard mag het oeroude Nederlandse alternatief niet ontbreken in dit overzicht. Zeker in de jaren ’90 was Ilse een zoekmachine die redelijk populair was. De laatste jaren is het wat stiller geworden, maar ze leven nog steeds!

Davindi
Tot slot nog een Nederlandse zoekmachine. Davindi is een zoekmachine waarmee gezocht wordt in de opensourcedatabank van Kennisnet. Je kan hier onder andere artikelen van Kennislink, filmpjes van SchoolTV, Teleblik en van de Beroepenbeeldbank vinden. Ideaal dus voor scholieren en studenten die op zoek zijn naar informatie.

Weet je zelf nog goede alternatieven? Laat het weten in de comments!

7 Comments

  1. Een alternatief voor Google voelt altijd een beetje als alternatief voor de Auto, het is er wel maar net zo goed is het absoluut niet.

  2. Leuk overzicht! Wist niet dat Ilse nog leefde, maar zo te zien gebruiken ze gewoon een resultaatpagina van Google;)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *