Spotify is een muziekstreamingdienst met een marktwaarde die comfortabel wordt gemeten in de miljarden. Desondanks heeft het bedrijf al jaren te kampen met klagende muzikanten. Deze menen dat het royaltysysteem door en door rot is, en dat het bedrijf haar miljarden verwerft door artiesten, die vaak niet om Spotify heen kunnen, zo min mogelijk in royalty’s te betalen. Volgens de laatste geruchten werkt Spotify nu aan een nieuw royaltysysteem dat meer geld in de richting van de artiesten moet sturen.
Meer geld naar minder artiesten
Volgens Music Business Worldwide is het plan van Spotify vrij simpel. Aan de ene kant worden minder succesvolle artiesten onder de bus gegooid, en aan de andere kant wordt er harder opgetreden tegen artiesten die het systeem van Spotify proberen te exploiteren. In totaal wil Spotify met deze maatregelen meer dan een miljard dollar extra uitbetalen in royalty’s. Ten eerste gaat dus het minimum aantal streams dat een track moet hebben voor het in aanmerking komt voor royalty’s omhoog.
Denk bijvoorbeeld aan de geslaagde actie van Amerikaanse Funkband Vulfpeck, die met hun album “Sleepify” bijna 20.000 dollar aan royalties op wisten te halen. De “plaat” bestond uit niets meer dan een audiobestand met daarop enkel stilte. Bandleider Jack Stratton verklaarde met de plaat op zijn eigen manier de oorlog aan de streaming gigant. Even leek het er op dat Spotify niet ging betalen, maar kwam uiteindelijk toch met het geld over de brug. Het “album” werd uiteindelijk van Spotify afgehaald. Dat was in 2014. Nu negen jaar later gaat Spotify ook andere varianten op deze stunt streng aanpakken.
Een specifiek voorbeeld genoemd door Music Business Worldwide is het geval van Noisetracks. Vaak gaat het om achtergrondgeluiden die men, net als Sleepify, op kan zetten voor het slapen gaan. De minimumlengte voor deze tracks voordat ze in aanmerking komen voor royalty’s, gaat omhoog. Wat de nieuwe minimumlengte wordt is niet bekend. Ook gaat Spotify harder optreden wanneer er vermoed wordt dat luistercijfers kunstmatig worden opgehoogd.