In 2015 is de netbook uitgestorven

Vaarwel, netbookmeisje
De laptops-die-net-iets-minder-kunnen-dan-een-laptop zijn beslist geen lang leven beschoren, volgens de marktonderzoekers van IHS iSuppli.

De Netbook werd in 2007 geïntroduceerd en bood een goedkoper alternatief voor de laptop. En ja, het had alles in zich om een succes te worden: lichter, goedkoper, mobieler, en voor het zware werk ging je ze toch niet gebruiken. Het hoogtepunt kwam in 2010 toen er wereldwijd 32,14 miljoen stuks werden verkocht. Maar in datzelfde jaar kwam Apple plots met de onverwachte doodsteek voor de Netbook: de iPad.

Volgens IHS iSuppli gaat het sindsdien bergafwaarst met de Netbook en claimt zelfs dat fabrikanten hem al hebben doodverklaard.

From the supply end of production, the major original equipment manufacturers of notebooks will have already terminated netbook production at this point. Whatever production is left is expected to be limited, or manufacturers will simply be shipping last-time builds to satisfy contractual obligations to customers.

Dit kaartje zegt eigenlijk al genoeg:

Daling verkoop netbook

De iPad en soortgelijke tablets namen de taken van de netbook over en de voordelen waren evident: tablets zijn vaak nóg lichter, dikwijls goedkoper en handiger om mee te nemen. IHS iSuppli denkt dan ook dat er volgend jaar slechts nog 260.000 netbooks worden geproduceerd, en het doek definitief valt in 2015.

Wie dit leest op een netbook: beaam je de voordelen van tablets en heb je al spijt van je aankoop?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *