Dit zijn de 11 meest verslavende racegames

Natuurlijk zijn we allemaal te oud voor racegames…

Computerspelletjes. Wie is er niet mee opgegroeid? Vroeg of laat zijn we allemaal in aanraking gekomen met games. Favoriet van ondergetekende is de racegame. Sterker nog, als er geen auto in voorkomt heb ik de game niet. Er staat nu een Xbox One naast de TV te schitteren met enkele racetitels.

Op een of andere manier spreekt dat meer aan dan als militair door een bos lopen of in een fantasiewereld achter aliens aan gaan. Racegames dus. De eerste die ik speelde was Test Drive 1. Keuze uit 5 auto’s (Countach, Testarossa, 930 Turbo, Corvette en Esprit Turbo) en je reed over de openbare weg. Na 5 levels was het alweer afgelopen. Wat dat betreft is er enorme vooruitgang geboekt. Maar zoals wij allen weten hoeft nieuwer niet altijd beter te betekenen. Vandaar een overzicht van de 11 meest verslavende racegames.

Gran Turismo 4
Polyphony Digital
2005
Playstation 2

Gran Turismo is toch wel de grondlegger van redelijk realistische racegames met enorm veel auto’s. 1 en 2 waren briljant op de PSX, maar op de Playstation 2 kon Polyphony Digital vooral op grafisch gebied meer uitblinken. Gran Turismo 4 is de ultieme kers op de taart. Meer dan 600 auto’s (ditmaal niet alleen maar Japanners) en alle relevante banen als Le Mans, Nordschleife, Laguna Seca en Tsukaba. Dit was de laatste Gran Turismo-titel zonder DLC, dus alles zat er al standaard in.

Colin McRae Rally 2.0
Codemasters
2000
Playstation, PC

Sommige spellen kloppen gewoon. Colin McRae Rally 2.0 was daar een uitstekend voorbeeld van. Dit spel kende eigenlijk geen zwakke punten. De graphics (op de PC althans) waren prima. Ook kon je kiezen tussen een compleet rallyweekend of gewoon even rallycross. Maar het beste aan het spel was hoe het reed. Het is natuurlijk niet mogelijk om te voelen wat een auto doet via een stuurwiel, maar het kwam er verdomd dicht bij in de buurt. Het geluid was ook briljant: je hoorde het verschil tussen een atmosferische zescilinder (MG Metro 6R4) en een viercilinder turbo boxer overduidelijk (Subaru Impreza). Ook het aanbod tussen moderne (Peugeot 206 WRC) en klassieke rallywagens (Ford Sierra RS Cosworth) was goed gekozen.

Mario Kart 64
Nintendo
1996
Nintendo 64

Nu je elk spel online kunt spelen, is het sociale aspect van gamen er wel vanaf. Met een headset op schelden tegen een chinees kereltje dat je de hele tijd inmaakt is niet sociaal. Integendeel. 20 Jaar geleden was dat wel anders. Dan plugde je vier (!) controllers in de N64 en startte je Mario Kart 64 op. Op de N64 waren niet veel goede racegames, maar Mario Kart maakte veel goed. Natuurlijk gaat het hier om pure lol in plaats van hardcore realisme. Met name de Knock-out gamemodus was goed voor veel blauwe plekken en scheldpartijen. En een gelukzalig gevoel als je gewonnen had.

Sports Car GT
Electronic Arts
1999
PC, Playstation

De Need For Speed series was niet echt realistisch, maar met Sports Car GT bewees EA dat ze wel degelijk een goede racegame konden ontwikkelen. Bij Sports Car GT kon je in diverse Amerikaanse GT klasses racen. Dus met auto’s als de Panoz Esperante, Saleen Mustang en Callaway C12. Bij dit spel was het bijna noodzakelijk om een stuurwiel met pedalen te hebben, anders was het nauwelijks speelbaar. Alles reageerde bijzonder gevoelig. Frustrerend voor de beginner, maar waanzinnig verslavend als je het onder de knie had.

Driver
Reflections Interactive
1999
PSX, PC en Mac

Bij veel racegames is de opzet vrij simpel: je begint in een eenvoudige auto op makkelijke banen, om vervolgens de rest vrij te spelen. Op zich kan dat ook verslavend zijn, Reflections Interactive bewees al voor dit millennium dat het ook anders kon. Driver is overduidelijk geïnspireerd op de jaren ’70 achtervolgingsfilms als Bullit. Qua graphics en geluid is de game hopeloos verouderd, maar de gameplay is nog altijd briljant. Diverse missies door verschillende steden in Amerikaanse muscle Cars met bijpassende muziek op de achtergrond. Veel beter wordt het niet. Driver kreeg nog een aantal opvolgers, maar die wisten minder te overtuigen. Dat kwam met name doordat GTA 3 nu ook volledig in 3D was.

GTA 5
Rockstar
2013
PS3, PS4, PC, Xbox 360 en Xbox One

Is dat nog wel een racegame? Nee, natuurlijk niet. GTA 5 is een bizar grote verzameling van veel games. Maar je zit bovengemiddeld veel in een auto, dus pakken we hem zeker even mee. Het recept van GTA 5 is bekend: met drie karakters (Michael, Franklin en Trevor) ga je allerlei missies doen om cash te verdienen. De verhaallijn zou een redelijke Hollywood-film niet misstaan, maar het zijn voornamelijk de details die blijven verbazen. De auto’s zijn overduidelijk geïnspireerd op echte auto’s (een Audi A6 heet Obey Tailgater, snap je?) en je kan er van alles mee doen: racen, cruisen, tunen en natuurlijk: stunten. Het maakt in principe niet uit, alles kan. Ondanks dat de game alweer een paar jaar oud is, komen er nog steeds gratis updates voor. Nice.

Need For Speed: Porsche 2000
Electronic Arts Canada
2000
PC (Gameboy en PSX varianten waren totaal andere games)

NFS games zijn een beetje als een broodje frikandel speciaal. Het is even leuk, maar niet heel erg bijzonder. Het zijn van die typische games die je eventjes opstart om jezelf een halfuur te vermaken, niet zozeer om nachten lang door te halen. Op een titel na: Need For Speed: Porsche 2000. Een spel met alleen Porsches: is dat niet saai? Nee, absoluut niet. Je begon in een hele oude 356 Pre-A met 1100 cc, om uiteindelijk uit te komen bij de 996 Turbo. Naast die races had je ook een speciale verhaallijn met diverse missies. Niet zo uitgebreid als Driver, maar zeker niet minder vermakelijk. Grafisch was het een van de mooiste games van zijn tijd en het geluid was ook niet verkeerd. Knallen met een 964 Turbo op een verlaten Autobahn was nog nooit zo leuk.

Forza Motorsport 6
Turn 10
2016
Xbox One

Aan de ene kant wil je dat een racegame waarheidsgetrouw is, aan de andere kant moet het ook speelbaar zijn. Dat is precies waar Forza Motorsport zit. Het is geen ware simulator, maar ook zeker geen arcadegame. Wat wel waarheidsgetrouw is, zijn de graphics. De banen en auto’s zien er bijzonder gedetailleerd uit. Waar Forza zich onderscheid ten opzichte vaan grote concurrent Gran Turismo is een fatsoenlijk geluid, betere opbouw van de races en veel meer mogelijkheden om je auto te customizen. Je kan werkelijk alles doen met de auto’s: velgen, lak, spoilers, tuning, afstemming. Vaak ook nog eens de originele tuners: dus Hamann velgen onder je M3 met een GTS vleugel? Geen probleem. Maar het gaafste is nog het aanbod aan auto’s. Het is enorm gevarieerd: muscle cars, supercars, Duitse powerlimo’s, klassiekers, Japanse Ricers en zelfs een paar Volvo’s.

Grand Prix Legends
Papyrus Design Group
1998
PC

Gran Turismo 4 was niet de eerste game met een natuurgetrouwe rendering van de Nordschleife. Die eerste was toebedeeld aan Grand Prix Legends. Dit spel speelt zich af in het Formule 1 seizoen van 1967. Toen formule 1 coureurs ware dandy’s, playboy’s en zelfmoordpiloten waren. Ondanks dat de game alweer uit 1998 komt, wordt de titel nog altijd beschouwd als een van de beste racespellen. Niet zozeer door de graphics (die waren OK), maar met name door de Physics. Dit spel moest je echt even onder de knie krijgen. Met name die leer-curve maakte het spel bijzonder verslavend, want je wilde je zelf constant verbeteren.

Test Drive: Unlimited
Eden Games / Atari
2006
PC, Playstation 2, Xbox 360

Laten we meteen met het slechte nieuws beginnen: nee, dit is geen realistische game als het aankomt op physics. Wel qua graphics. Als pure racegame is de titel niet heel erg sterk. De kracht van Test Drive: Unlimited zit hem in hoe gigantisch groot het is. Mocht je denken dat GTA 5 groot is, Test Drive: Unlimited is veel en veel groter. Ze hebben het eiland Maui (Hawaii) gedigitaliseerd. Wat je daar moet doen is simpel: live the good life. Dus je koopt zoveel mogelijk villa’s met enorme garages, alwaar je je bijzondere collectie auto’s kunt stallen. Het kopen van de auto’s was nog het leukste. Je rijdt in je auto naar de dealer, loopt de showroom in en kiest je auto. Vervolgens kon je exterieurkleur, interieurkleur en velgen kiezen om daarna in je nieuwe aanwinst weg te rijden.

Burnout 2: Point Of Impact
Criterion Games
2002
Gamecube, Playstation 2 en Xbox 360

De meeste genoemde spellen zijn erg verslavend, maar ook erg serieus. Burnout 2 was een perfect antigif. Het race ging op zich best aardig, maar niet bijzonder. De graphics waren ook wel aardig. Maar wat Burnout 2 zo geweldig maakte was de gameplay: het was de bedoeling om zo groot mogelijke crashes te veroorzaken. Dan kreeg je aan het einde een video te zien van wat je had aangericht. Dat zorgde voor een content gevoel over jezelf. En het was ook nog eens flink verslavend.

Tags

Tags:

Enno

Enno

Boyd heeft 13 jaar ervaring als schrijver. Hij is sinds 2013 werkzaam bij Apparata, waar hij artikelen schrijft over software, gadgets, gaming, technologie en auto's. Boyd blijft op de hoogte van de allerlaatste ontwikkelingen over deze onderwerpen en deelt zijn kennis en expertise graag met de lezer. In zijn vrije tijd is hij een actieve sporter die houdt van tennissen en padel spelen.

Alle artikelen door Enno
Populaire artikelen
Populaire categorieën