De Ivanpah-zonnecentrale is de grootste in de wereld, maar het heeft een vervelend effect op vogels.
Dat komt vooral door de manier waarop de centrale werkt. Met zijn 300.000 computergestuurde spiegels concentreert het de zon op één plek hoog in een toren. Daar wordt water in stoom veranderd met een temperatuur van ruim 500 graden celcius. Met de stoom worden vervolgens turbine’s aangedreven die stroom generen.
Veel insecten rondom de centrale worden aangetrokken door de vele spiegels en het felle licht. De vogels worden op hun beurt weer aangetrokken door de vele insecten. Zodra de vogels dan te dicht bij de geconcentreerde zonnestralen komen smelten de veren en vallen ze dood uit de lucht. Dit probleem was al voorzien voordat de centrale was gebouwd, maar werd tot nu toe niet echt serieus genomen.
Volgens schattingen van het Center for Biological Diversity vinden 28.000 vogels op deze manier hun dood. Dat is dan ook de reden waarom het US Fish and Wildlife service een onderzoek heeft ingesteld om uit te vinden hoeveel vogels daadwerkelijk hun einde vinden bij de Ivanpah-zonnecentrale. Voordat deze cijfers bekend zijn worden alle plannen om andere vergelijkbare centrales te bouwen stopgezet.