Natuurlijk zijn er makkelijkere manieren om zo’n blok om te draaien. Ook wel snellere, want deze machine heeft een hele 2,3 miljard jaar nodig om een hele rotatie uit te voeren. Met andere woorden, dat gaan wij niet meer meemaken.
Kunstenaar Arthur Ganson heeft dit geval gemaakt. Het bestaat uit een elektromotor die verbonden zit aan een serie van tandwieloverbrengingen. De motor zelf draait rond met 200 omwentelingen per minuut, en bij elke overbrenging wordt de snelheid gedeeld. Een Redditor heeft zitten rekenen en kwam uit op de volgende snelheden:
First (drive) gear: 200 RPM
Second:4 RPM
Third: 4.8 rev/hour
Fourth: 1 rev/10.4 hours
Fifth: 1 rev/3.1 weeks
Sixth: 1 rev/2.98 years
Seventh: 1 rev/149 years
Eighth: 1 rev/7452 years
Ninth: 1 rev/372,600 years
Tenth: 1 rev/18.6 million years
Eleventh: 1 rev/932 million years
Twelfth: 1 rev/47 billion years
Um, thirteenth: 1 rev/2.3 trillion years
Met andere woorden, vanaf het vierde wormwiel lijkt het alsof er geen beweging meer in zit, en wij vermoeden dat voordat überhaubt het zevende tandwiel zichtbaar in beweging is gekomen de motor versleten is.
De reden dat dit werkt is omdat er wormwielen gebruikt worden. Dit soort overbrenging werkt maar 1 kant op, een wormwiel kan wel een tandwiel aandrijven maar niet andersom. Dit zorgt er voor dat de motor wel snelheid aan het wormwiel kan leveren, maar dat er geen koppel (van het blok beton) terug naar de motor gaat. Met conventionele tandwielen had de hele constructie tot stilstand gekomen zodra de onderlinge speling van de tanden ‘opgebruikt’ was.
Hoewel deze machine zichzelf niet heel langzaamaan vernietigd, lijkt ons dit niet de meest geschikte oplossing om een klus te klaren. Mogen wij een vorkheftruck of eventueel zelfs een breekijzer voorstellen om het blok om te draaien?
[gv data=”5q-BH-tvxEg”][/gv]