Apple: ‘iPhones luisteren niet stiekem met je mee’

Hey Siri, stop listening to me
Hey Siri, loop mij eens niet te bespioneren!

Het is een aanhoudende zorg voor iedereen die slimme assistenten een beetje kent: hij gaat aan wanneer ik het ‘wakkerwoord’ zeg, dus hij zal wel altijd meeluisteren? Hoewel dat geen gekke gedachtegang is, zegt Apple in een officieel statement tegenover Amerikaanse politici dat het niet waar is.

Amerikaanse politici stelde vragen over de privacy-implicaties die een slimme assistent zoals Siri (maar ook het veel betere Google Assistant) met zich meebrengt. Als je namelijk op ieder moment ‘Hey Siri’ kunt zeggen waarna de iPhone haar activeert, dan luistert het apparaat toch altijd mee?

Nu, technisch gezien is dit waar, maar de iPhone zou alleen commando’s daadwerkelijk opnemen (zoals bevestigd in dit statement). De assistent luistert alleen naar het codewoord en negeert alle andere gesprekken zolang Siri niet is geactiveerd.

Toch moet Apple altijd blijven opletten. Hoewel je expliciet toestemming moet geven aan apps voordat ze je microfoon mogen gebruiken, is dat systeem nog altijd behoorlijk sketchy. We kennen allemaal de simpele tool-apps (zoals een zaklamp) die om wat voor reden dan ook toegang moeten hebben tot je microfoon, camera, fotogalerij en de pincode van je bankrekening.

Het is niet voor het eerst dat er vragen worden gesteld aan Apple vanwege hun ogenschijnlijk schimmige slimme assistent. Eerder bleek dat Siri verborgen WhatsApp-berichtjes kon voorlezen terwijl de telefoon zelf vergrendeld was. Gelukkig zijn niet alle privacy-implicaties bloedserieus. Zo zie je in deze hilarische video hoe een Britse parlementariër brutaal door Siri wordt onderbroken.

Bron: Reuters

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *