10 apparaten die in 1985 heel cool waren

Back to 1985
Laten we eens een aantal jaren terug in de tijd reizen, naar het jaar 1985 om precies te zijn. Een greep van 10 apparaten die toen heel cool waren, maar nu bijna 30 jaar later zowat rijp zijn voor een museum.

1. De Nokia Mobira Talkman
Nokia Mobira Talkman
‘s Werelds eerste “mobiele” telefoon werd in 1984 geïntroduceerd en woog maar liefst 5 kg. Geheel tegen de verwachting van critici indertijd, verkocht dit alles behalve compacte mobieltje tot aan 1987 alleraardigst.

2. De Commodore 128
Commodore 128
De Commodore 128 was de opvolger van de uiterst populaire Commodore 64. Het was de laatste 8-bits computer van het merk. Ondanks dat C128 volledig compatibel was met de C64, verkocht deze veel minder goed dan zijn voorganger (4 miljoen in vergelijking tot 17 miljoen). Commodore probeerde met de C128 met 80-koloms scherm ook iets meer zakelijke gebruikers te verleiden. De toetsenbordindeling die op de C128 geïntroduceerd is, is tot op de dag van vandaag nog redelijk actueel.

3. Tissot F1 elektronisch LCD horloge
Tissot F1 LCD horloge
Dit horloge was zijn tijd ver vooruit met functies als een stopwatch, alarm, chronograaf, tijdzone opties en een kalender. Tegenwoordig willen we dit soort horloges nog niet voor een euro winnen op de kermis.

4. De originele Macintosh
The Original Macintosh
Deze computer van Apple was in zijn tijd een paradepaardje. De gebruiksvriendelijke grafische interface die je bestuurt met de muis zorgde voor een lage leercurve. Toch kon Apple niet opboksen tegen de populariteit van MS-DOS computers. Apple had niet alleen een duur imago, ze waren relatief ook erg aan de prijs.

5. Sony D-50 MK2 discman
Sony D-50 MK2 diskman
De eerste discmans werden rond 1982 geïntroduceerd en hadden als missie om de populaire walkmans van het toneel te verdrijven. Veel discmans hadden echter nog wel een groot nadeel. Ze waren groter en dikker dan walkmans en veel gevoeliger voor schokken, wat ze minder geschikt maakte om mee te sporten. Iets waarvoor bij de nieuwere discmans overigens wel een oplossing is gevonden.

6. Polaroid 600 camera
Polaroid 600 camera
De vierkante foto’s met dikke witte onderrand uit Polaroid instant-camera’s zijn heel herkenbaar. De toestellen waren stevige apparaten waardoor je doorgaans twee handen nodig had om een foto te maken. Voordeel was wel dat je binnen 3 minuten het resultaat kon bekijken.

7. Nintendo NES
Nintendo NES
De 8-bits Nintendo Entertainment System zorgde voor een ware revolutie in de gaming-industrie. Gelanceerd in 1983, was het de bestverkocht gamecomputer in zijn tijd. Games stonden op grote harde cartridges en de controllers zaten aan een kabeltje, waardoor je wel een beetje in de buurt van de console moest blijven zitten. De NES heeft diverse game-iconen zoals Mario en Zelda voortgebracht.

8. Casio SK-1
Casio SK-1 keyboard
De SK-1 was het kleine broertje van het populaire SK-5 keyboard en in diverse muzikale huishoudens te vinden. Het was één van de eerste betaalbare keyboards met sampler en synthesizing functies. Het keyboard bleef tot in de jaren negentig erg populair.

9. Microsoft Windows 1.0
Microsoft Windows 1.0
Windows was het eerste besturingssysteem van Microsoft met een grafische interface. Deze versie werd eind 1985 gelanceerd, maar het heeft tot aan versie 3.11 (1993) geduurd voordat Windows door de grote massa (particulier en zakelijk) massaal werd omarmt. Net als bij de Macintosh werd met Windows 1.0 het werken met de muis geïntroduceerd.

10. Apple Laserwriter II
Apple Laserwriter II
Laserprinters bestonden sinds 1969, maar de Laserwriter van Apple was één van de eerste laserprinters die ook enigszins betaalbaar was voor thuisgebruik. In die tijd vonden steeds meer laserprinters hun weg naar kleine kantoren aan huis en particulieren. Beetje vergelijkbaar met de opmars van 3D printers op dit moment.

10 Comments

 1. Was het niet zo dat de C= 128 volledig compatibel was met de C= 64 omdat er gewoon een complete C= 64 naast de 128 op het moederboard was gesoldeerd?

 2. Ik heb mijn Polaroid nog steeds…gloedjenieuw, want maar twee cassette’s volgeschoten! Wat een apparaat was dat zeg!

  En tegenwoordig maak je foto’s met je telefoon! Ik word oud…

 3. Als we dan toch bezig zijn, nog meer coole computer producten uit 1985:
  – Atari ST-series computer
  – Amiga 1000 computer
  – “Turbo PC”, Dell’s eerste computer
  – Microtek introduceert eerste zwart-wit (300dpi !) scanner
  – Intel 386 processor

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *