Veel mensen kiezen een smartphone uit waar direct een abonnement aan gekoppeld is. Maar je kunt ook nog steeds losse toestellen zonder abonnement kopen. Dit is ideaal als je bijvoorbeeld nog een sim-only of een ander simpel abonnement hebt lopen.
Ook zit je met een los toestel nergens aan vast en kun je switchen wanneer je maar wilt. Zo kun je altijd het nieuwste model in je handen hebben, of juist een simpeler en goedkoper model uitkiezen die je niet altijd meer vindt bij abonnement deals. In dit artikel vind je alles wat je moet weten over het kiezen van een los toestel.
Onze favoriete telefoons van dit moment
Hoe kies je een nieuwe telefoon?
De vier belangrijkste factoren
Het besturingssysteem bepaalt hoe goed jij met je nieuwe smartphone overweg kunt. Let dus goed op het systeem bij een model en bedenk voor jezelf wat jij het fijnste vindt werken.
De meest bekende besturingssystemen voor smartphones zijn Android, iOS en Windows Phone.
Zoals met alle grotere uitgaven is het belangrijk om vast te stellen hoeveel geld je kan en wilt uitgeven. De prijzen variëren (afhankelijk van de leeftijd van het model) tussen de 200 tot meer dan 1000 euro.
Tegenwoordig hebben nieuwere modellen vaak ook een budget editie, die gemaakt zijn met goedkopere materialen en minimaal aangepaste functies.
Waar ga je je nieuwe mobiele telefoon voor gebruiken en welke functies zijn voor jou belangrijk? Heb je een goed camera nodig of voldoende opslagruimte? Is een lange batterijduur van belang of juist een goede beeld- en audio kwaliteit?
Ook is het belangrijk om voor jezelf te bepalen of je een van de allernieuwste toestellen of juist een ouder model wilt aanschaffen. Oudere modellen doen het vaak nog uitstekend en zijn een stuk voordeliger geworden.
Ook in de smartphone-industrie gaat duurzaamheid een steeds belangrijkere rol spelen. Het refurbishen van telefoons komt dan ook steeds meer voor.
Refurbishen betekent dat een gebruikte telefoon helemaal opgelapt wordt en opnieuw verkocht wordt. Het verschil tussen nieuw en oud is vrijwel niet te merken en refurbished smartphones zijn vaak ook een stukje voordeliger.
Dit betekent wel dat het model ook wat ouder zal zijn.
[blocksy-content-block id=”301119″]
De beste telefoons op een rij
Welk merk past bij jou?
Er is een breed scala aan verschillende smartphone merken, die allemaal hun eigen sterke en zwakke punten hebben. De drie merken hieronder zijn de populairste merken op het moment. Kijk zelf welke merken het best bij jouw passen als het gaat om de eerdere genoemde factoren.
Apple
Populair vanaf het eerste moment en altijd innoverend.
Samsung
Modern en geliefd onder jonge mensen door hun inclusieve aanpak.
Huawei
Verrassend voordelige smartphones met dezelfde goede kwaliteit als populaire concurrenten.
Toestel met of zonder abonnement?
Dit artikel is vooral gefocust op het aanschaffen van losse modellen, maar je kunt mobiele telefoons uiteraard ook in combinatie met een abonnement kopen. Het voordeel hieraan is dat je niet per se in één keer hoeft te betalen. Je kunt er ook voor kiezen om gedurende de looptijd van het abonnement te betalen of bijvoorbeeld in termijnen.
Verder zitten er vaak nog andere voordelen aan vast, maar er zit ook een nadeel aan. Met een abonnement kun je vaak minder makkelijk van toestel switchen als dat nodig is. Hierbij is vergelijken dus nog belangrijker.
De voor- en nadelen van een losse telefoon
Voordelen:
- Keuzevrijheid: Je hebt volledige controle over welke merk en model smartphone je aanschaft.
- Geld besparen: Door deze controle kun je ook makkelijker geld besparen. Je kunt namelijk kiezen voor refurbished telefoons of voor budget modellen. Ook kun je er zelf een voordelig abonnement aankoppelen.
- Eigendom: Bij het kopen van een losse telefoon is het apparaat echt volledig van jouw. Met een abonnement moet je vaak je oude telefoon opsturen in ruil voor een nieuwe en ben je minder flexibel in het maken van andere aanpassingen.
Nadelen:
- Eenmalige uitgave: Het kopen van een los model betekent wel dat je in één keer het volledige bedrag moet betalen, wat toch vaak oploopt naar 600 euro of meer. Dat is lastig als je dat niet meteen klaar hebt staan.
- Extra moeite: Met een losse telefoon kun je in eerste instantie nog niet zo veel. Je hebt wel nog een abonnement of minstens sim-only nodig om alle functies goed te kunnen gebruiken. Je zult dus apart nog iets moeten afsluiten.
[blocksy-content-block id=”301119″]
Wij helpen je graag op weg
Conclusie: de keuze is reuze en er is nog meer om op te letten wanneer je daadwerkelijk gaat kiezen. Met en via deze pagina kunnen we je in ieder geval een heel eind op weg helpen met het uitzoeken van jouw ideale smartphone. Klik hier om meer te lezen over telefonie.
Het laatste nieuws
Apple wijkt uit naar Google voor AI-functies op de iPhone
Een deal tussen de twee techgiganten Apple en Google over AI lijkt nu dichterbij dan ooit tevoren. Apple wil namelijk samenwerken met Google om de…
Apple verliest koppositie in China aan tegenstanders
De populaire iPhone is 2024 niet zo sterk begonnen in China: de grootste consumentenmarkt boot Apple naast de Verenigde Staten. In de eerste paar weken…
Geen Apple lanceer evenement in maart: dit is de reden
In maart worden er een reeks nieuwe Apple producten gelanceerd. Dit jaar vindt er alleen geen fysiek evenement plaats, zoals we dat gewend zijn van…
Auto besturen met je ogen: de nieuwe toekomst?
Een auto kunnen besturen met alleen de blik van je ogen. Waar je kijkt, gaat de auto heen. Echter wordt deze ondenkbare droom steeds meer…
Nieuwste smartphone sensatie zonder Nokia-logo
HMD Global, ooit bekend om Nokia-smartphones, onthult nu vol trots hun eigen parel: de N159V. Een budgetwonder met een onderscheidend design en het glanzende HMD…
De Samsung S24; do or don’t?
Het jaar is net voorbij, maar de nieuwe lanceringen in 2024 van Samsung lopen alweer volop. Samsung is namelijk in januari alweer met een opvolger…