We bezitten steeds meer apparaten die allemaal een plukje draadloos internet willen. Wifisignalen krijgen het daardoor steeds moeilijker. In dit overzicht geven we zeven handige tips om je wifi-ontvangst te verbeteren.
Je telefoon, tablet, laptop, tv, koelkast, deurbel, allemaal willen ze verbinding maken met een wifi-netwerk. Oké, die laatste twee misschien nog niet, maar met de komst van the internet of things worden steeds meer alledaagse apparaten verbonden met het internet. Zaak dus dat je router optimaal ingesteld is. Omdat we zelf ook een gruwelijke hekel aan trage WiFi-netwerken hebben – volgens onderzoek van de Universiteit Twente wordt in sommige gevallen maar 20% van de beloofde snelheid gehaald – hebben we hier de handigste tips verzameld.
1. Plaatsing van je router
We beginnen met een natuurwet. Hoe verder je router van de cliënt afstaat, des te lager je internetsnelheid uitvalt. Een vuistregel hierbij is dat het verdubbelen van de afstand tot een verlies van een derde van de oorspronkelijke signaalsterkte leidt. Let er daarnaast op dat er twee materiaalsoorten zijn waar een wifi-signaal moeilijk doorheen komt: metaal en water. Vermijdt vooral waterhoudende objecten als radiatoren, bloempotten en aquaria. Ook het op de grond zetten van een router is niet ideaal voor de signaalsterkte, heuphoogte is beter. Kun je niet anders dan een router op een verre plek plaatsen, investeer dan in een draadloze wifiversterker. Die heb je al vanaf 40 euro, oplopend tot 150 euro.
2. Kill alle stroombesparingsfunctie
Er zijn routers met een stroombesparende modus die standaard is ingeschakeld. Een kleine besparing, zeker, maar een kller voor je wifisnelheid. G anaar het configuratiemenu van de router en zoek naar instelling als ‘stroombesparing’ of ‘eco mode’ en zet dit uit.
3. Vind de zwakke plekken
Ook al staat je router optimaal afgesteld, het kan zijn dat er black spots in je huis blijven. Als je een paar meter verderop gaat zitten kan het signaal ineens aanzienlijk verbeteren. Er zijn diverse apps waarmee je de dode hoeken van je wifisignaal kunt opsnorren, zoals Network Multimeter (€0,89 voor Android & iOS) en een handvol gratis alternatieven.
4. Gebruik een uniek kanaal
Net als radiozenders kan een wifi-router op meerdere kanalen uitzenden, tot wel 14 verschillende. Als je boven-, onder- en benedenburen allemaal op hetzelfde kanaal zitten, dan heeft dan grote invloed op je snelheid. Er zijn verschillende programma’s waarmee je snel kunt checken op welk kanaal je router staat ingesteld. Voor Windows werkt InSSIDer goed, voor Macs valt iStumbler aan te raden. Vervolgens check je op welk kanaal jouw router en die van je buren zit, waarna dit via het configuratiescherm van je router eventueel is aan te passen.
5. Zorg voor de meest recente firmware.
Iets dat vaak vergeten wordt is het bijwerken van de firmware op de router naar de meest recentste versie. Zelfs een nieuwe router heeft vers uit de doos niet altijd de meest up-to-date firmware. Een update betekent vaak een verbetering van de signaalsterkte.
6. Blijf uit de buurt van andere apparatuur
Nu je ideaal ingestelde router een plek heeft met een goed wifi-signaal, is het zaak dat andere apparatuur geen roet in het eten gooien. Denk aan andere WiFi-netwerken, laptops, tablets en smartphones. Eigenlijk alles dat constant wifi-radiosignalen kan uitzenden. Dit kan leiden tot verlies van datapakketjes, die daardoor opnieuw verstuurd moeten worden naar jouw device, wat weer voor vertragingen zorgt. Kortom, plaats je router niet naast een ander connected device.
7. Gebruik een andere frequentie
De laatste tip heeft bij mijn router voor de grootste snelheidsboost gezorgd. De meeste routers gebruiken standaard de 2,4GHz-frequentie. Prima frequentie, maar het is er tamelijk druk. Ook babyfoons, draadloze telefoons en zelfs magnetrons komen hier buurten. Ben je in het bezit van een dualband, dan kun je via het configuratiescherm van je router instellen of deze op het 2,4 GHz- of 5 GHz-signaal werkt. En geloof ons, het is een stuk minder druk op de 5 GHz-frequentie. Apparaten die alleen via 2,4 GHz werken worden bij een dualband router automatisch op dat kanaal gezet.