Als wij iets leren van alle reacties op Apparata, dan is het wel dat Androidgebruikers een gruwelijke hekel aan Apple hebben, en andersom. Waar komt deze stammenstrijd vandaan?
Het wereldwijde enthousiasme tijdens de onthulling van de Apple Watch en iPhone 6, stond bijna gelijk aan de stortvloed haat die in de comment-secties ontstond. Nu is het belangrijk om te onthouden dat deze ‘haters’ tot een uiterst luidruchtige groep behoren. Van de duizenden mensen die een artikel lezen, zetten er maar een paar een reactie weg, waardoor je ineens het idee krijgt dat het overgrote deel van het internet de Apple Watch haat.
De kritiek op een rijtje
Toch is het opvallend dat juist bij Apple en Android de haatmeter altijd op tilt slaat. Laten we eerst eens wat populaire kritiekpunten op Apple op een rijtje zetten:
10 redenen om Apple te haten, namens Android-fans
10. Apple steelt andermans ideeën en doet alsof ze het zelf bedacht hebben.
09. Apple geeft je veel minder keuzevrijheid dan Android.
08. De producten van Apple zijn veel te duur.
07. Het Apple-merk heeft een zekere arrogantie over zich, Apple-gebruikers zijn hipsters.
06. Apple producten zijn erg gesloten (geen vervangbare batterij/opslag enz.).
05. Iedereen koopt een iPhone maar heeft geen idee van de betere alternatieven.
04. Bestanden overzetten kost onnodig veel moeite.
03. Siri is achterhaald vergeleken met de stemherkenning op de meeste Android-toestellen.
02. Apple weigert om Flash te ondersteunen.
01. Het is verdomd lastig om van Apple over te stappen naar iets anders (ivm met overzetten van bestanden, gekochte apps, muziek en films).
Tien geldige redenen als je het ons vraagt, maar zo zijn er natuurlijk ook tien redenen op te stellen waarom de Apple-liefhebber een hekel heeft aan Android-toestellen.
10 redenen om Android te haten, namens Apple-fans
10. Android en apps lopen vaak vast, waardoor je een ‘Forced Close’ moet uitvoeren.
09. Door tientallen verschillende modellen, is het maar de vraag of een app op jouw toestel werkt.
08. Een hoesje voor je iPhone kopen is simpel, omdat iedere Android-telefoon een ander formaat heeft, is dat een stuk lastiger.
07. Android is niet zo open-source als ze beweren.
06. iOS is veel toegankelijker. Apparaten werken naadloos met elkaar samen en je hebt er geen tutorial op internet voor nodig om ze goed te laten werken.
05. Android is gevoeliger voor virussen en andere beveiligingsproblemen.
04. Android heeft zoveel opties, dat het gemakkelijk een rotzooi op je scherm wordt met allerlei widgets en meerdere apps die hetzelfde doen.
03. Het enige wat Androidreclames doen, is het belachelijk maken van Apple.
02. Het kiezen van default-apps is veel te omslachtig en moet je app voor app invullen.
01. Websites werken op iOS over het algemeen beter dan op Android.
Fabrikanten doen het zelf ook
Niet alleen mensen die reacties plaatsen op websites maken zich schuldig aan dit kritische gedrag. Ook de software- en hardwarefabrikanten zelf zijn dol om op zijn tijd wat modder te gooien. Zo kon Samsung niet wachten om video’s te maken die het Apple Event de grond in boorden, en heeft Apple een complete site opgericht om gemakkelijk van Android over te stappen naar een iPhone.
Waarschijnlijk heeft de afkeer van de een tegen de ander te maken met een aantal dingen. Ten eerste houden mensen ervan om hun eigen aankopen te rechtvaardigen. Als ik net een gloednieuwe Android-phone gekocht heb, hoef ik niet te horen dat een nieuwe iPhone alles net iets anders/beter aanpakt. Het is dan gemakkelijk om je bij de rest van de negatieve reacties aan te sluiten, zodat je het gevoel hebt dat jij de juiste aankoop gedaan hebt, in plaats van die Apple losers.
Enthousiasme
Ook heeft het voor een deel te maken met het enthousiasme van fans. Als je ergens dol op bent, kan het lastig voor te stellen zijn dat anderen dat niet zijn. Zeker als je ervan overtuigd bent dat iOS het beste besturingsysteem is, kan het frustrerend werken als Android een update aankondigt die voor jou niets toevoegt en mensen helemaal uit hun dak gaan.
Moraal van het verhaal
Natuurlijk heeft ieder besturingssysteem zo zijn eigen voor- en nadelen, en hebben zowel Android- als Applefanboys dus allebei een beetje gelijk. De vraag is alleen of het ook echt de moeite waard is om de ‘tegenpartij’ steeds tegen de schenen te schoppen.
Zullen we er nog een mooie moraal van het verhaal bij zetten? Uiteindelijk zijn we allemaal smartphonefans, met dezelfde hobby. Probeer dat echter ook maar eens uit te leggen aan een Ajax- en Feyenoordfan…