Niet mooi maar wel handig.
Wetenschappers van de Universiteit van Utah hebben een prototype eyeglasses zo ontworpen, dat de kans groot is dat ouderen geen multifocale bril meer hoeven te kopen. En dat is best wel fijn. Maar hoe werkt ‘t dan?
Door gebruik van elektronisch geactiveerde lenzen en infrarood afstandsmeters kunnen de lezen automatisch focussen op waar je naar kijkt. Het maakt daarbij niet uit of het dichtbij of ver weg is.
Als het ontwerp door de wetenschappers geperfectioneerd is, dan hoef je misschien geen traditionele bril meer te kopen.
Verziend en bijziendheid kunnen leeftijdsgerelateerd zijn. Het gebeurt bij veel mensen tussen de 40 en 50 jaar oud. De lenzen in hun ogen kunnen niet meer de focus veranderen tussen twee objecten, waardoor deze leeftijdsgroep een multifocale bril moet dragen.
Al langer proberen bedrijf een vervanger te maken voor de multifocale bril. Het bedrijf Deep Optics probeert een bril te maken met autofocus door midden van transparante vloeibare crystal lezen, maar werkt nog steeds aan een praktisch prototype. En ook het bedrijf Vue probeerde smart glasses te maken. En er was een gerucht dat Samsung bezig was met een slimme bril.
De lenzen van de prototype eyeglasses van de Universiteit van Utah zijn verstelbaar door middel van een dikke transparante vloeistof glycerine met twee membranen.
Het dikke frame van de bril is uitgerust met elektronica, een batterij en een infrarood afstandsmeter. Als je naar iets kijkt, meet de meter de afstand en stuurt een signaal naar een membraan. Na 14 miliseconden wordt de focus vanzelf veranderd.
In theorie kunnen mensen deze bril voor altijd blijven gebruiken, omdat de focus automatisch veranderd.
Het eerste prototype, dat debuteerde op CES 2017, is duidelijk iets wat niemand in het openbaar zou willen dragen. Het doel is dan ook om de hele bril kleiner en lichter te maken en zo te zorgen voor een aantrekkelijk ontwerp.
Het team achter de bril heeft een startup bedrijf opgezet en hoopt de bril binnen drie jaar op de markt te kunnen brengen.