Wanneer de NASA nu objecten naar het ISS (International Space Station) stuurt, zijn deze vaak opgevouwen en moeten ze zo licht mogelijk worden gehouden. Pas op de plek van bestemming kunnen ze hun definitieve vorm aannemen. Om nog maar te zwijgen over de kosten van transport. Maar er is een manier om het goedkoper te doen: je meuk gewoon ín de ruimte maken.
Hiervoor heeft de NASA een overeenkomst gesloten met het in Bothell gevestigde Tethers Unlimited. Zij hebben een soort robot-3d-printer met gigantische tentakels, en de NASA geeft ze nu 500.000 dollar voor de verder ontwikkeling ervan, met als doel dat het apparaat – dat de naam SpiderFab draagt – straks in de ruimte onderdelen voor het ISS kan printen.
Het enige dat de NASA hiermee nog naar boven hoeft te sturen is polymeer en vezels, de ingrediënten voor een 3d-printer. Uiteraard zit er een limiet aan wat een 3d-printer kan maken. Maar vanwege de gewichtsloosheid kan alles wat ze printen een stuk groter uitvallen. CEO Rob Hoyt zegt in een verklaring:
“Once on-orbit, the SpiderFab robotic fabrication systems will process the material to create extremely large structures that are optimized for the space environment. This radically different approach to building space systems will enable us to create antennas and arrays that are tens-to-hundreds of times larger than are possible now, providing higher power, higher bandwidth, higher resolution, and higher sensitivity for a wide range of space missions.”
Eerder sloot de NASA al een deal met het bedrijf Made in Space om op kleinere schaal onderdelen te printen in de ISS. En laten we hun pizza-ambities niet vergeten.
[lg_folder folder=”NASA/SpiderFab/” count=”8″ cols=”4″ paging=”true”]