Radiohead-frontman kapt met Spotify: ‘artists get paid f#ck’


Terwijl muziekdiensten die nummers streaming aanbieden ervoor zorgen dat we toegang tot een haast onbegrensd aantal muzieknummers hebben, is er een groep die minder blij is met de Spotify’s van deze wereld: de artiesten zelf.

Thom Yorke, de voorman Radiohead, komt in actie. Hij heeft recentelijk een solproject uitgebracht, maar dat album zal niet op Spotify, Deezer en het gelijksoortige Rdio te beluisteren zijn. Hij geeft ze de middelvinger en trekt zich terug bij de muziekdiensten. Ook zijn producer Nigel Godrich sluit zich aan bij de actie.

De heren trokken gisteren de Twitters op om de actie wereldkundig te maken:
https://twitter.com/nigelgod/statuses/356457740832473090

https://twitter.com/thomyorke/statuses/356472397479686145

Volgens Yorke en Godrich krijgen nieuwe artiesten en kleine platenlabels amper opbrengsten uit dergelijke streaming diensten, terwijl de aandeelhouders schatrijk worden. Inderdaad, het klassieke artiest-versus-zakenwereldverhaal.

Het gaat om Thoms soloplaat The Eraser, het gezamenlijke project Atoms for Peace en het debuutalbum van Nigels band Ultraísta. Niemand zal ze waarschijnlijk missen, nee, maar het is een teken aan de wand als vooraanstaande artiesten zich beginnen te roeren tegen nieuwe diensten.

Eerder maakte songwriter David Lowery bekend dat hij voor 1.159.000 streams op internetradiodienst Pandora een schamele $16,89 mocht ontvangen. Geen vetpot, nee.

Foto-cc: radioedit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *