De iPhone 5S zet een volgende stap in de eliminatie van wachtwoorden. De Touch ID-vingerafdrukscanner ontgrendeld namelijk je telefoon, verifieert aankopen, en wie weet welke functies Apple er in de toekomst aan weet te koppelen. Maar heeft de politie hiermee een manier om makkelijker bij data te komen?
Nemo tenetur
Het zwijgrecht vloeit voort uit het beginsel van nemo tenetur prodere se ipsum, wat letterlijk “niemand is gehouden tegen zichzelf (bewijs) te leveren”. Dit betekent dat je geen wachtwoorden aan de politie hoeft te geven, zolang de wet nog bestaat althans. Als het geopperde decryptiebevel van Minister Opstelten erdoor komt, kan dat namelijk wel eens radicaal wijzigen.
Wellicht hoeft justitie daar voor iPhone-gebruikers niet op te wachten, aangezien de wet – die in Amerika is het vastgelegd in het vijfde amendement – niets zegt over vingerafdrukken. Die kunnen dus gewoon worden afgenomen, en advocate Marcia Hofmann schrijft in Wired dat niets de politie in de weg om even je iPhone te unlocken met je vinger, zodat ze door je data kunnen grasduinen.
Tip van de Dag: sla je criminele plannen niet op op een iPhone 5S. Als je de telefoon 48 uur niet gebruikt is er overigens niets aan de hand, dan moet je hem alsnog met een wachtwoord unlocken.
[lg_folder folder=”Apple/iPhone_5s_officieel/” count=”8″ cols=”4″ paging=”true”]