Op deze slinkse wijze worden Facebook-virussen verspreid

Bijgewerkt op:

U, als doorgewinterde internetgod, trapt er natuurlijk nooit in. Uw buurvrouw en tante klikken echter nog steeds massaal op Facebookspam, waarachter virussen en malware schuil gaan.

850.000 scams werden onderzocht

Uit onderzoek van Bitdefender naar Facebook-scams, waarbij 850.000 scams werden geanalyseerd, blijkt dat de meeste virussen en malware verpakt wordt als onopvallende Facebookberichten, die in je timeline amper van echt zijn te onderscheiden. Het gaat daarbij om posts die je op vernuftige wijze proberen te verleiden om te klikken.

De meestgebruikte kliktruc is een bericht dat je wil laten zien wie er je op profiel heeft gekeken. Voor iedere paranoia Facebookgebruiker die graag wilt zien of zijn of haar ex nog wel eens langs komt. Wie de instructies in de post opvolgt, injecteert zijn computer vervolgens met malware. De helft van alle Facebookvirussen wordt op deze manier verspreid.

Ook posts over het installeren van een dislike-knop, en wedstrijden waarbij je kaartjes kunt winnen voor Disneyland, doen het erg goed onder de 5 tot 15 miljoen nepaccounts die deze berichten verspreiden. Posts waarin verwezen wordt naar een -vaak niet bestaande – sekstape doen het echter steeds minder goed. Daar zijn de meeste Facebookgebruikers waarschijnlijk al een keer voor gevallen.

Populaire artikelen

Populaire categorieën