NS-topman vindt de OV-chipkaart compleet ruk

Bijgewerkt op:

Terwijl de OV-chipkaart nog maar een paar maanden geleden het papieren kaartje compleet heeft vervangen, is er vanuit de top van de Nederlandse Spoorwegen al felle kritiek geuit op het systeem.

Pasjes zijn passé

In een interview met de Telegraaf levert de president-directeur van de NS, Timo Huges, felle kritiek op de OV-chipkaart. Hij noemt het pasje verre van ideaal en nu al achterhaald. Timo:

“Vooraf geld op je OV-chipkaart laden als je met kleinkinderen naar een dierentuin of pretpark wilt reizen is niet meer van deze tijd. Van te voren ben je dan al veel geld kwijt. Ik snap het wel. De chipkaart is vanuit het systeem bedacht , maar het reizen met de trein kan toegankelijker. Daarom reizen kinderen tot 12 jaar voortaan gratis mee.”

Betalen met je smartphone

Timo laat zich ook ontvallen hoe het reizen met de trein toegankelijker moet worden: namelijk door te betalen met je telefoon. “Je betaalt dan automatisch met de chip in je telefoon als je door de poortjes loopt. Pas dan breng je het openbaar vervoer dicht bij de reizigers.”

Er werden verder geen details gedeeld over hóé er precies betaalt moet worden per telefoon, maar het laat zich raden dat dit via een NFC-verbinding verloopt. De NS experimenteert al langer met telefoons die over NFC beschikken. Onlangs werd er een app getest waarmee reizigers kunnen checken of ze zijn uit- of ingecheckt. Via de app kan ook een upgrade naar de eerste klas worden geregeld. De app wordt momenteel door een aantal NS-medewerkers gebruikt. Het is nog niet bekend of en wanneer de app landelijk wordt uitgerold.

Spitsdrukte

Verder zegt Huges in het interview dat het in de spits te druk is. “Ik zeg niet overvol, maar te druk. We doen eraan wat we kunnen, maar soms moet je als reiziger staan” verklaart de NS-topman. Hij vindt echter niet dat NS zich helemaal op de spits moet richten. “NS is de ruggengraat van de Nederlandse mobiliteit en moet in heel Nederland belangrijk zijn. Ik hou ervan dat mensen een keuze hebben, ook de keuze om in de regio te gaan wonen. Ook dan moeten ze op de trein kunnen rekenen.”

Foto-cc: dnet

Populaire artikelen

Populaire categorieën