We can rebuild her. We have the technology. Nederlandse chirurgen zijn erin geslaagd om een netvliesimplantaat aan te brengen bij de 63-jarige Riet Kleerebezem. Iemand die lijdt aan een erfelijke vorm van blindheid, waardoor ze de afgelopen 26 jaar haar gezichtsvermogen verloor. Nu kan ze, als eerste in Nederland, weer enigszins zien dankzij haar bionische oog.
De vrouw draagt een zonnebril met daarop een camera [insert Google Glass-opmerking] die beelden naar het implantaat met daarop 60 lichtgevoelige chips op haar netvlies stuurt. De techniek is een uitvinding van het Amerikaanse Second Sight en in de VS zijn al tientallen blinden van de netvlieschip voorzien. Scherpte en kleuren krijgen ze er niet mee terug, maar licht en contouren onderscheiden is nu wel mogelijk.
Zoek de geïmplementeerde oogbalchip
Chirurg Marco Mura, die de operatie uitvoerde, vertelt in Trouw:
“Ze ziet nog steeds veel minder dan normaal. Alleen zwart-wit, en in een veel lagere resolutie dan normaal. Dat betekent dat patiënten echt moeten leren om de lichtsignalen te interpreteren. Maar voor mensen die helemaal blind zijn is dit een enorme verbetering.”
De behandeling kost ruim 100.000 euro en wordt -vooralsnog- niet voergoed in ons land. Het zal Riet een zorg zijn, aangezien Oogziekenhuis Zonnestraal de kosten op zich nam. Later dit jaar zullen nog twee Nederlandse patiënten die lijden aan de oogziekte Retinitis Pigmentosa de behandeling ondergaan.
Gisteravond was ze bij Knevel en van de Brink om te vertellen over hoe ze enigszins van haar blindheid is genezen. Fragment HIER.