Time flies! MSX viert vandaag zijn dertigste verjaardag.
Precies dertig jaar geleden, op 27 juni 1983, kondigden Microsoft en ASCII de MSX computerstandaard aan. De afkorting MSX schijnt niet alleen te staan voor “MicroSoft Extended” maar ook voor “Machines with Software eXchangeability.” Microsoft schreef onder andere de BASIC-interpreter en het onderliggende besturingssysteem MSX-DOS. Het was de eerste poging om een soort van standaard te introduceren in de wereld van thuis- en microcomputers. Diezelfde dag lieten een aantal Japanse bedrijven weten dat ze thuiscomputers op basis van de MSX-standaard gingen uitbrengen, om zo de aanval op Commodore te openen. Het ging om merken zoals Sony, Panasonic, Philips, Casio, Yamaha, Daewoo, Sanyo en vele anderen.
In totaal werden er ongeveer vijf miljoen MSX computers verkocht, waarvan de laatste in 1992 over de toonbank gingen. MSX-homecomputers deden het goed in Japan, Zuid-Korea en Zuid-Amerika. In Europa was de MSX vooral populair in Nederland en Spanje. In de VS bleef de verkoop echter ver achter bij de verwachtingen.
Er zijn vier generaties van MSX-computers op de markt gekomen: MSX1, MSX2, MSX2+ en de TurboR. Vooral game-ontwikkelaar Konami is groot geworden dankzij de MSX, ze maakten diverse bekende spellen voor de computer. Voor sommige games worden vandaag de dag nog steeds vervolg-series gemaakt, zoals Metal Gear en Castlevania (aka Vampire Killer).
Sinds de jaren negentig is er een levendige scene met MSX-fans. Door de open standaard en relatieve compatibiliteit met PC’s zijn er vele mogelijkheden voor uitbreidingen zoals ethernet kaarten, SCSI-en IDE-interfaces, SD/MMC-kaart lezer en er zijn zelfs geluid en videochips gemaakt door de MSX gemeenschap. Via msx.org is meer info te vinden, waaronder de nodige emulators. Had jij ook een MSX? Zo ja, welke spellen speelde je het meest?