Menselijke helikopter wint Sikorsky Prize na 33 jaar

Voor ruim drie decennia waren de universiteiten van Maryland en Toronto in strijd om de prestigieuze Sikorsky Prize: een beloning van $250.000 voor een functionele, menselijk aangedreven helikopter. Er is nu eindelijk een winnaar.

Het is Toronto geworden die de prijs in de wacht wist te slepen. Waarom er zolang om de Sikorsky Prize is gestreden? Er moest aan nogal wat eisen voldaan worden: de helikopter moest in de lucht blijven gedurende 60 seconden, en binnen die tijd een hoogte van 3 meter bereiken. Daarnaast moest alles op en boven een horizontale oppervlakte niet groter dan 10×10 meter plaatsvinden.

Het lukte Cameron Robertson en Todd Reichert van de University of Toronto om dit met hun AeroVelo Atlas te doen. De Atlas – nee, niet die Amerikaanse Robot – bestaat uit vier rotoren verbonden met een massief frame en wordt aangedreven door een gemodificeerde fiets in het midden van de helikopter.

Met dit toestel wist het tweetal, uiteraard versterkt door een groot team, voor 64,11 seconden in de lucht te blijven. De heli bereikte een hoogte van 3,33 meter en dit alles vond plaats binnen een oppervlakte van 9,8 vierkante meter. Hiermee wisten ze aan alle eisen van de Sikorsky Prize te voldoen. Bekijk hieronder hoe de helikopter is opgebouwd en hoe de winnende vlucht verliep. (via: populairmachanics.com)

[gv data=”syJq10EQkog”][/gv]

Tags

Tags:

Bram van Otten

Bram van Otten

Bram werkt al 11 jaar als tekstschrijver bij Apparata. Hij specialiseert zich in het schrijven over gadgets, gaming, technologie en beleggen. Zijn kennis en ervaring zorgen voor diepgaande en boeiende artikelen. Bram heeft een passie voor reizen en geniet er ook van om lekker uit eten te gaan in zijn vrije tijd.

Alle artikelen door Bram van Otten
Populaire artikelen
Populaire categorieën