Voor het eerst heeft een man twee kunstarmen aangemeten gekregen die hij tegelijk met zijn hersenen kan besturen.
De laatste tijd wordt er flinke vooruitgang geboekt op het gebied van protheses. Niet alleen kunnen kunsthanden nu druk, warmte en vocht voelen, het is onlangs ook gelukt om twee kunstarmen simultaan te bewegen middels je hersenen. 40 jaar geleden verloor Les Baugh allebei zijn armen door een ongeluk, en kreeg daarom twee nieuwe robotarmen waarmee hij weer allerlei handelingen uit kan voeren.
Speciale operatie
De robot ledematen werden ontwikkeld door Johns Hopkins Applied Physics Laboratory, en kunnen niet zomaar aangebracht worden. De persoon in kwestie dient eerst een speciale operatie te ondergaan, waarbij de zenuwen die eerst de mensenhand en arm ‘bestuurden’, worden aangesloten op de protheses.
Door nieuwe verbindingen aan te brengen voor deze zenuwen, kun je gewoon je hersenen gebruiken om de aangesloten kunstmatige arm en hand te bewegen. Baugh is nu druk bezig met het wennen aan zijn robotarmen, en kreeg het onlangs voor elkaar om een kopje van een lage naar een hoge plank te verplaatsen, een handeling waar acht afzonderlijke bewegingen voor nodig zijn.
[gv data=”9NOncx2jU0Q”][/gv]
Overtreft verwachtingen
Volgens de onderzoekers pakt Baugh de trainingen veel sneller op dan normaal het geval is bij protheses, en overtreft hij alle verwachtingen. De wetenschappers stonden versteld toen hij tegelijkertijd allebei de armen bewoog, terwijl hij ze pas tien dagen had. In bovenstaande video kun je zien hoe dit in zijn werk gaat.