Hoe kun je het beste met je smartphone-batterij omgaan? Is het slim om hem van 0 naar 100 procent op te laden, of kun je hem beter in korte sessies aan het stopcontact hangen? Dit artikel geeft nieuwe inzichten op deze allesomvattende levensvraag.
De website DigitalTrends ging op onderzoek uit om een antwoord te vinden op de populairste oplaadtips. Daarvoor spraken ze met Shane Broesky, mede-oprichter van Farbe Technik, een bedrijf dat opladers maakt. Hij stelt dat de meeste smartphones slim genoeg zijn om te weten als ze vol zitten. Op dat moment wordt de stroomtoevoer gestopt, zodat je batterij niet lui wordt.
Hoesje eraf
Dat betekent echter niet dat je een toestel in alle gevallen heel de nacht aan de oplader moet hangen. Lithium-ion batterijen zijn namelijk erg gevoelig voor hoge temperaturen, en als je een case om je smartphone hebt zitten, zul je daar voor moeten uitkijken.
Veel hoesjes laten hitte namelijk slecht ontsnappen, wat voor cel-oxidatie kan zorgen. Dit resulteert uiteindelijk in een batterij met een kleinere capaciteit. Haal je hoesje dus even van je telefoon af voordat je hem een nachtje stroom laat slurpen.
Charge cycles
Volgens Broesky kun je een smartphone het beste rond een batterijpercentage houden dat tussen de 50 en 80 procent schommelt. Je toestel door de dag heen in korte sessies opladen is ook goed om de ionen actief te houden. Regelmatig bijladen is volgens Broesky dus beter dan een volledige oplaadbeurt van 0 naar 100 procent. Deze ‘charge cycles’ doen namelijk meer kwaad dan goed voor je batterij.