Het aandeel van Apple’s nieuwste besturingssysteem op iDevices is letterlijk tientallen keren groter.
iOS 10 is pas enkele maanden oud, maar de nieuwe software is nu al razend populair op de iPhones en iPads van gebruikers. Maar liefst 76 procent van alle iDevices beschikken inmiddels over de nieuwe versie van het besturingssysteem.
Mede door de ietwat opdringerige notificaties om je iOS-toestel te updaten, beschikken inmiddels veel mensen over de nieuwe software. Dat relatief veel mensen gebruikmaken van iOS 10 heeft er ook mee te maken dat heel veel populaire smartphones en tablets van Apple überhaupt de mogelijkheid hiervoor krijgen. Daar kunnen veel Android-gebruikers niet over meepraten.
De laatste distributiecijfers van Google uit begin december melden namelijk dat slechts 0,4 procent van alle Android-apparaten draaien op het nieuwe Android Nougat (7.0). Het is echter niet dat consumenten argwaan hebben tegen het nieuwe besturingssysteem: het probleem zit hem in de mogelijkheid om te kunnen updaten.
Veel gebruikers met een al dan niet high end-smartphone hebben namelijk nog geen óf zullen nooit de mogelijkheid krijgen om hun toestel bij te werken naar Android Nougat. De schuld afschuiven op Google is echter te makkelijk in de meest gevallen.
Fabrikanten die gebruikmaken van Android-software zijn namelijk vrij om het besturingssysteem aan te passen naar hun eigen hand. Wanneer Google een update vrijgeeft, moeten bedrijven dan ook eerst aan de slag om deze aan te passen naar hun eigen Android-schil. In de praktijk zorgt dit ervoor dat de updates vaak blijven hangen, omdat bedrijven lang niet altijd de meerwaarde zien of moeite willen nemen om deze aan te passen voor (oudere) apparaten.
Wil je als Android-fanaat echter zo lang mogelijk up-to-date blijven op het gebied van software, dan is het aan te raden om een Nexus- of Pixel-toestel aan te schaffen. Deze modellen beschikken namelijk over een ‘schone’ Android-schil, waardoor Google haar producten als eerste kan voorzien van een update.