Nieuwe auto’s hebben vaak dikke radio’s met allerlei mogelijkheden om muziek er naartoe te slingeren. Maar wat nou als je een oudere auto hebt? Wij geven je 7 manieren, van goedkoop naar duur, om naar je tunes te luisteren in de auto.
FM/AM is leuk, maar slechts nog weinigen luisteren er nog op een dagelijkse basis naar. En ook de CD-speler of het cassettedeck heeft afgedaan als bron van luistergenot. Tegenwoordig staat alles op een iPodje of smartphone. Maar wat nou als jouw bak daar geen aansluitingsmogelijkheden voor heeft, en je ook geen zin hebt om er veel geld aan uit te geven?
1. Oordopjes
Toegegeven, het is een beetje valsspelen, en Agent Bromsnor zal er ook niet al te gelukkig mee zijn, maar de meeste standaard oordopjes laten aardig wat geluid door van buiten terwijl je toch naar je media kan luisteren. Doe dit uiteraard nooit met een dikke over-ear noise-cancelling koptelefoon. Je ziet er dom uit, en je hoort helemaal niets meer.
2. Cassettebandje-adapter
Mocht je auto nou echt zo oud retro zijn dat er een radio met cassettespeler in zit, dan kan je voor wat knaken een bandje met een staart kopen. Deze frommel je in je cassettedeck, en vervolgens kan je de stereostekker steken in wat je wilt.
3. Andere radio
De meeste auto’s hebben een 1-DIN gat voor de radio. Dat betekend dat de fabrieksradio er uit te halen is, en vervangen kan worden door een ander en je niet in je dashboard hoeft te gaan hakken. Een radio met een USB-plug is tegenwoordig al voor een tientje of 5 te krijgen. Kijk bij het verwijderen even wat voor stekkers je radio heeft, en koop een kabelset indien nodig.
Het voordeel is dat vaak de geluidskwaliteit een heel stuk vooruit gaat ten opzichte van de al wat oudere radio. Nadeel is dat het voor dieven ineens een stuk interessanter wordt om eens in je auto te breken.
4. Aux aanzetten op je fabrieksradio
Sommige autoradio’s hebben de optie om een aux-in te krijgen. Je moet dan vaak een kastje kopen die een CD-wisselaar nadoet, en deze achterin de radio inpluggen. De kastjes zijn vaak nog wel te betalen, maar het vervolgens aanzetten bij de dealer kan wat kosten. Let wel, niet alle radio’s kunnen dit. Vaak als de auto van voor 2000 is lukt dit niet, die hebben de optie vaak niet.
Het mooie van deze optie is dat je de fabrieksradio kan behouden, plus je bouwt dan een optie na die bij aanschaf goed geld gekost had en dus voeg je waarde toe. Alleen zul je vaak alsnog op je telefoon muziek moeten kiezen, de radio zelf kan geen muziek selecteren.
5. Handsfree-apparaatje met aux-mogelijkheid
Wil of kan je de radio niet wijzigen cq. aux aanzetten? Bij sommige auto’s zit het ding namelijk helemaal in de boordcomputer geknoopt, of heb je simpelweg een radio die je niet kan vervangen zonder het halve dashboard te missen. In dat geval kan je bijvoorbeeld een Parrot-setje kopen. Dan krijg je een extra apparaatje achter je dashboard, met zijn eigen USB-kabel en beeldscherm die je radio even onderbreekt als je gebeld wordt of als je muziek streamt via Bluetooth/USB.
Het voordeel is dat je geen functies van de fabrieksradio hoeft te missen, maar je moet het wel (laten) inbouwen. Tevens heb je een plekje voor het beeldschermpje nodig.
6. Andere fabrieksradio
Als jouw auto een radio heeft die niet eenvoudig met een aftermarket radio te vervangen is, maar een duurder model van jouw type heeft een radio die wél een USB-poort of aux-in heeft, dan kan je altijd nog overwegen jouw radio met het model daarboven te vervangen. Deze zal perfect in het dashboard van je auto passen, en alle functies blijven behouden, alleen krijg je er dan dus de optie tot streamen via USB of Bluetooth bij.
Aan de ene kant is je auto wat meer waard geworden bij inruilen/verkopen. Aan de andere kant: de fabrieksradio’s zijn niet goedkoop en moeten meestal ingebouwd worden door de dealer, alleen aansluiten is niet voldoende.
7. Andere auto kopen
Tja, als je echt geld over hebt is dit natuurlijk altijd nog een optie. De meeste nieuwe auto’s komen met een radio die (al dan niet na het aanvinken van de juiste opties) overweg kan met smartphones via USB en/of Bluetooth.
Het voordeel is dat je in 1 klap ook alle andere kleine problemen met je auto oplost. Het nadeel is dat je toch wel diepe zakken moet hebben om dit met enige regelmaat te doen. Reageer hieronder als je aanvullingen of opmerkingen hebt!