Het is zover: Eerste opvouwbare smartphone aangekondigd

Hij is... lelijk?
Hij is best wel… lelijk?

Het staat al jaren te gebeuren, maar het lijkt telkens weer lastig om het daadwerkelijk te produceren. Opvouwbare smartphones zijn een beetje een hype aan het worden en als je als fabrikant geen flexibel scherm op de planning hebt staan, ben je een buitenbeentje. Royole (wie kent ze niet) neemt daarentegen een wel heel drastische beslissing en onthult wat waarschijnlijk de eerste opvouwbare smartphone op de markt gaat zijn.

De FlexPai, zoals het toestel heet, is daarentegen niet het toestel waar we als tech-niche allemaal op gehoopt hadden. In de onderstaande demonstratie is duidelijk te zien dat het om een puber gaat, die wanhopig als eerste wil zijn, maar nog nauwelijks verfijnt of genuanceerd is.

Wat ik met mijn vergezochte metafoor wil zeggen, is dat het overduidelijk een overhaast toestel is. Wanneer je de FlexPai opvouwt, blijft er een dikke koek over die niet helemaal plat is. Tegelijkertijd is het tablet-scherm vouwbaar, maar de software is dat nauwelijks. Wanneer je de gimmick toepast, flikkert het scherm een paar keer en weet het eigenlijk niet of het recht, op z’n kop of in een andere dimensie staat.

De schermen bedragen – afhankelijk van in welke ‘opgevouwen’ staat het toestel verkeert – een 4:3, 16:9 en 18:9 aspect ratio. Opengevouwen is de phablet zo’n 7,8-inch groot en wanneer je hem dichtvouwt, heeft het toestel drie schermen. De voor- en achterkant zijn ‘gewone’ smartphonedisplays terwijl er een laatste scherm op de vouw te zien is.

Op zich is dat wel een elegante oplossing voor een lomp probleem. De vouw is dik en asymmetrisch, dus om het maar een beetje op te vrolijken, kun je op de naad wat informatie aflezen. Het toestel is 7,6 mm dik, heeft een tweetal camera’s (20 en 16 megapixels) en zal ruim €1100 euro kosten. De eerste exemplaren zullen in december worden afgeleverd. Maar om heel eerlijk te zijn, krijg ik voor Kerstmis liever een OnePlus 6T voor de helft van die prijs. Dan doneer ik de rest wel aan Royole om het toestel verder te ontwikkelen…

Ondertussen werkt Samsung nog steeds aan wat lange tijd de eerste opvouwbare smartphone leek te zijn. Ook Huawei, LG en misschien zelfs Apple zijn met de technologie bezig. Alleen tijd zal ons leren of het daadwerkelijk een interessante feature gaat worden.

3 reacties

  1. Uitgevouwen heeft hij echt kreukels in het scherm, dat lijkt mij niet lekker kijken.
    Verder lijkt het eerder een prototype/proof of concept dan iets dat je nu al echt zo op de markt zou willen brengen. Dit loopt voor geen meter.

  2. Tja, de eerste internet functies op mobiele telefoons zo’n 15 jaar geleden waren ook niet helemaal geniaal. Geef het een paar jaar, en dan weten we niet meer beter.

  3. Smartphones zijn zo 2007….
    De toekomst bestaat uit mobile devices die toevallig ook kunnen bellen… Bellen is een nevenfunctie geworden. Wat zou het handig zijn om één device te hebben ipv een laptop/pc en een smartphone…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *