Handig: gebruik je gezicht als pinpas

Uniqul - betalen met je gezicht
We kunnen toch wel stellen dat de pinpas een verouderd stukje technologie is, zelfs nu we de chip in plaats van de magneetstrip gebruiken. Maar wat is de volgende stap, pinnen met je telefoon? Niet als het aan de Finse startup Uniqul ligt. Zij willen dat je met je harses gaat afrekenen.

Het systeem van Uniqul slaat de unieke kenmerken van je gezicht op in een database, waarvan ze zeggen dat hij op militaire kwaliteit encrypted is, en bij aangesloten winkels en bedrijven hoef je alleen nog maar even in een camera te kijken en hij herkent wie je bent. Vervolgens druk je op een tablet op “OK” en de betaling is voltooid.

En dan nu de prangende vraag: hoe fraudegevoelig is dit eigenlijk? Kun je bijvoorbeeld met een kopie van iemands gezicht (Face/Off, anyone?) een pinbetaling doen? Uniqul zegt dat ze in hun bètatesten onderscheid konden maken tussen eeneiige tweelingen en fraude daarom direct zal worden herkent.

In deze creepy video wordt een impressie gegeven van de werking.
[gv data=”xDO4hdfY11U”][/gv]

Het verdienmodel achter Uniqul is dat het gebruik voor winkeliers gratis is, en de consument een maandelijks abonnementsbedrag aftikt. Om de service overal te gebruiken zou men €6.99 per maand kwijt zijn. Wie alleen in een bepaald gebied wil gezichtspinnen, in een straal van 1 á 2 kilometer, is met een maandelijkse €0,99 klaar.

Extra betalen om te kunnen betalen, dus. Maar dan kun je de portemonnee straks wel in de kontzak houden, en is gedoe met NFC-chips ook niet meer van toepassing.

No comments yet

  1. opzich lijkt het me wel iets maar stel dat je meerdere pinpassen hebt en je leent er een uit oid. dan moet je perse meegaan om te kunnen betalen? lijkt me ook niet echt handig

    • @W115: dat kan nu ook natuurlijk, daar is dit systeem niet gevoeliger voor dan nu.

      Wat me wel een probleem lijkt is als je met een groepje voor de terminal staat, hoe weet het systeem wie gaat betalen. Als hij de verkeerde kiezen (een vreemde achter je bv en jij vehult je gezicht iets zodat hij die persoon kiest) en je click ok dan heb je gratis een nieuw paar schoenen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *