Google pakt tientallen zaklamp-apps met adware aan

Adware op je smartphone is karig... zeer karig
Zo dwingen deze apps je reclamefilmpjes te bekijken.

Iedereen heeft ongetwijfeld tegenwoordig een zaklamp op hun smartphone (al is die vast niet zo krachtig als deze). Voor de paar ongelukkige smartphone-gebruikers die er geen standaard op hun telefoon kregen (of niet tevreden waren met de standaard lamp) is een virtuele appstore natuurlijk de oplossing. Google ontdekte daarentegen dat tientallen apps volledig overvloeiden met malware.

Beveiligingsbedrijf Check Point stelt in een blogpost dat het tientallen apps in de Play Store vond die op een of andere manier nadelige effecten hadden voor de gebruiker. De besmette apps – zo’n 20 verschillende zaklamp- en toepassingsapps – werden gebruikt om malware op smartphones te installeren. De apps zouden tussen de 1,5 en 7,5 miljoen toestellen van gebruikers hebben besmet. Zo werkt het malafide systeem.

Een groot aantal gebruikers zou hebben geklaagd over vervelende advertenties op ‘gratis’ apps. Gebruikers moesten bijvoorbeeld een advertentie bekijken voordat ze een gesprek konden starten. Andere gebruikers werden zelfs gedwongen om naar reclamefilmpjes te kijken terwijl ze de betaalde (reclamevrije) app hadden aangeschaft.

Achteraf blijkt dat de malware, LightsOut genaamd, de controle van de gebruiker kon omzeilen om zo extra reclame-inkomsten te genereren. Ook werd het icoontje van de adware in veel gevallen onzichtbaar gemaakt, waardoor de gebruiker geen idee had dat het een malafide app op zijn/haar telefoon had. Tja, je kunt iets niet verwijderen als je niet weet dat het überhaupt bestaat. Hoe dan ook, Google verwijderde de malafide apps uit de Play Store. Hopelijk heeft Check Point uiteindelijk alle LightsOut-oplichters kunnen opsporen. Goorlappen…

Het is overigens niet voor het eerst dat we met z’n allen (virtueel) gevaar lopen door malware. Zo bleek recentelijk dat sites onaangekondigd rekenkracht van je PC misbruiken om zo cryptovaluta te minen. Ook kregen masturbators op Pornhub lange tijd te maken met slimme malware. En alsof het nog niet erg genoeg is dat simpel internetgebruik en porno kijken je een stevig virus op kunnen leveren, bleek deze week dat zowel alle Apple-producten en praktisch alle desktops en laptops een groot beveiligingslek bevatten.

Foto @Blogtrenpreneur/Flickr

2 Comments

    • @ffw88: De twee woorden kunnen in dit geval door elkaar gebruikt worden. Adware is een vorm van malware, maar malware hoeft nog geen adware te zijn.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *