Rechters in Nederland nemen steeds vaker de zoekgeschiedenis van verdachten mee in hun vonnis. Een lullige Google search kan daardoor soms het verschil maken tussen vrijspraak, doodslag en moord.
Uit onderzoek van Computerworld.nl blijkt dat het Openbaar Ministerie de zoekgeschiedenis van verdachten steeds vaker meeneemt in onderzoeken. Het achterhalen van de surf- en zoekgeschiedenis wordt overigens niet standaard gedaan. Dit hangt af van het delict en per zaak wordt bekeken wat wel en niet relevant is.
Stille getuige
Politie en justitie vragen telefoon- internet- en locatiegegevens op bij telecomproviders, of tappen zelf actief verdachten af als er een concrete verdenking is. Voorbeelden hiervan zijn de zoekwoorden ‘Walther PPK’, ‘Walther PPK onderhoud’, ‘nekschot’, ‘dood’ en ‘kogel door het hoofd’. Door deze Google-zoekwoorden uit de browsergeschiedenis van Frans J. te halen, werd hij in hoger beroep veroordeelt tot 18 jaar cel. In eerste instantie was hij zelfs vrijgesproken voor de moord op amateurfotograaf Henk Peters uit Doorwerth, en het laten verdwijnen van het lijk.
Volgens hoogleraar internetrecht Arno Lodder en strafrechtgeleerde Johannes Bijlsma gaat het om een verschijnsel dat steeds vaker voorkomt. ‘Het gaat niet om concrete strafbare handelingen, maar het bewijst op overtuigende manier de intenties van de verdachte’, aldus Bijlsma.
Foto-cc: bhermans