Google en Huawei bevestigen: definitief einde samenwerking

google-apps-huawei
Wat betekent dit voor Huawei, Honor en voor jou?

Inmiddels hebben zowel Google als Huawei het nieuws bevestigd dat persbureau Reuters bracht. Google zal definitief geen licenties meer verstrekken voor het gebruik van haar Apps en andere software voor toekomstige smartphones.

Als onderdeel van de voortdurende handelsoorlog tussen China en Amerika verbood de Amerikaanse regering de verkoop van producten en diensten aan bepaalde Chinese bedrijven, waaronder Huawei. Er was een regeling waarbij een uitzondering gevraagd werd. Dat bleek niet zinvol, want van de 130 gevraagde uitzonderingen zijn er exact 0 goedgekeurd. Dit betekent dat Google wel een periode van drie maanden na 1 augustus mag doorleveren. Dit betekent dat alle smartphones van Huawei die vóór 1 september geproduceerd worden voorzien zullen worden van Android met volledige Google functionaliteit.

Ook verwacht Huawei (waarbij ik de nadruk op het woord ‘verwacht’ lees) dat dit genoeg tijd biedt om ook de update naar Android 10 mee te krijgen. Voor nieuwe Smartphones is dat anders. De smartphones die na 1 september uitkomen mogen echter niet meer voorzien worden van Google features, zoals Google Play Store en de bekende Google Apps. De eerste smartphones die dit aangaat zijn dus de Huawei Mate 30 en Huawei Mate 30 Pro.

Huawei geeft aan dat Android zogenoemde open source software is, dus dat men deze wel blijft gebruiken. Het is al langer bekend dat Huawei werkt aan een eigen besturingssysteem, HarmonyOS, maar dat lijkt nog niet klaar om gebruikt te worden. Ook zagen we dat Huawei al een alternatief voor Google Maps ontwikkelt.

Voor de bezorgde consument heeft Huawei een FAQ-pagina geopend. Helaas is de taal wel vriendelijk maar de inhoud niet altijd even duidelijk. Het is dan ook nog niet duidelijk welk besturingssysteem er op de Huawei Mate 30 (Pro) te vinden zal zijn.

Gezien de eerdere schade voor het Chinese concern is de vraag of het wel verstandig is om de geplande lancering door te laten gaan. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

3 Comments

  • @turbobrick: Misschien dat custom roms kunnen helpen.
   Concept:
   Huawei verkoopt de telefoon hetzelfde als hiervoor maar dan met een supersimpele “tijdelijke net bruikbare” operating system en een linkje naar moderne mod tools, de gebruiker kan vervolgens zo gemakkelijk mogelijk (moet haalbaar zijn, Itunes-style zegmaar). Een door huawei gecureerde Android variant er op zetten…

   Win/win? zou zoiets als loophole mogelijk zijn? Ik gok hoe dan ook dat de community met dit nieuws NOG harder aan custom roms gaan werken.. Theoretisch gezien zouden ze nog jaren mee kunnen..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *