Tijdens de TERANA-netwerkconferentie in Maastricht is er een nieuwe verbinding tussen Europa en de Verenigde Staten getest. Deze lijn zou lolcats wetenschappelijke data moeten kunnen verplaatsen met 100 Gbps.
Eerder was het al mogelijk om deze snelheid te halen door meerdere lijnen bij elkaar te knopen, maar nu is het de knappe koppen van 6 onderzoeksinstellingen, waaronder Neerlands trots SURFnet, gelukt om dit uit 1 lijn te halen.
In deze test is er veel data met hoge snelheid tussen Chicago en Maastricht onder de oceaan gepompt, iets wat eerst een paar uur duurde was nu in een paar minuten overgebracht. Meerdere Europese knappekoppencentrale’s zullen bij deze nieuwe verbinding veel baat hebben, waaronder de roemruchte deeltjesversneller van CERN in Zwitserland. De test zal nog een jaar duren voordat deze internet-stortkoker volledig operationeel gesteld wordt.
En passant werd bij deze test een nieuw record gezet voor langste 100 Gbps-verbinding. Het vorige record stond op naam van de 1650 kilometer lange lijn tussen Amsterdam en Genève, maar deze nieuwe lijn overtreft dat ruimschoots met een totale lengte van 2200 kilometer.
Fotobijschrift: Als deze lijn open gaat kunnen katten nog makkelijker door de internetbuizen ten opzichte van vroeger, toen ze nog handmatig in het lolcat-tubular systeem moesten worden ingevoerd en voorzien van tekst.
UPDATE 6 juni: De eerste intercontinentale 100 Gbps-verbinding tussen Noord-Amerika en Europa is inmiddels een feit. Zes onderwijs- en onderzoeksnetwerken hebben vandaag tijdens de TERENA Networking Conference 2013 (TNC2013) in Maastricht de eerste demonstratie gegeven.
UPDATE: inmiddels is deze eerste intercontinentale 100 Gbps-verbinding tussen Noord-Amerika en Europa gedemonstreerd op de TNC2013.