samsung telefoon

Galaxy S21 en S21 Plus verslaan Ultra met slow-motion

Jorrik Mandemaker

De Samsung Galaxy S21 Ultra is de duurste in de reeks, maar wat betreft slow-motion zeker niet de beste.

Dit jaar bracht Samsung een mooie selectie smartphones uit met de Galaxy S21 serie. De duurste variant, de Ultra, kost standaard al bijna €1300. Dan verwacht je dat alles aan die smartphone beter is dan bij zijn kleine broers. Dat blijkt na onderzoek van AndroidAuthority niet zo te zijn. De slow-motion van de Ultra moet het namelijk afdoen tegen de S21 en S21 Plus!

Galaxy S21 Ultra slow-motion blijkt ondermaats

Samsung verstopte een lichtelijk teleurstellend feitje in de specs van de Galaxy S21 Ultlra wat betreft slow-motion. Het premium toestel presteert namelijk slechts half zo goed als de twee aanzienlijk goedkopere basis- en Plus-modellen. Zo schrijft het medium:

De Galaxy S21 5g en S21 Plus 5G kunnen gebruikers 0,5 seconden video opnemen op 960fps met 16 seconden playback. Bij de Galaxy S21 Ultra kunnen gebruikers een seconde video opnemen op 480fps die digitaal verbeterd wordt naar 960fps met 32 seconden playback.

Door middel van digitale magie krijg je dus 32 seconden beeldmateriaal op 960fps, ofwel maar 16 seconden beeld op 480fps. Dit effect heeft grote gevolgen voor de kwaliteit van slow-motion. Nu verdubbelt de software in principe ieder frame waardoor er allerlei visuele glitches kunnen optreden.

Dat komt omdat de software het onderstaande wil voorkomen. Quentin Tarantino gebruikte voor de iconische opening van Reservoir Dogs een verdubbeling van het aantal geschoten frames (waarschijnlijk 24fps) om slow motion te suggereren, maar wat een hakkelig (doch artistiek?) effect heeft. Dit is natuurlijk een extreem voorbeeld uit 1991, maar Samsung’s software past trucjes toe om dit als het ware te voorkomen.

Samsung legt tegen het gelinkte medium uit hoe het kan dat de peperdure smartphone hier tekort lijkt te komen. Het heeft namelijk allemaal met de 108MP monstercamera te maken. Die heeft een te lagere sluitertijd dan die van de S21 en S21 Plus, waardoor met software dus het beoogde resultaat moet worden gecreëerd.

Tags

Tags:

Jorrik Mandemaker

Jorrik Mandemaker

Bram werkt al 11 jaar als tekstschrijver bij Apparata. Hij specialiseert zich in het schrijven over gadgets, gaming, technologie en beleggen. Zijn kennis en ervaring zorgen voor diepgaande en boeiende artikelen. Bram heeft een passie voor reizen en geniet er ook van om lekker uit eten te gaan in zijn vrije tijd.

Alle artikelen door Jorrik Mandemaker
Populaire artikelen
Populaire categorieën