Gelukkig dat technische snufjes ons het vieze werk uit handen kunnen nemen en mensen met de neus op de feiten kunnen drukken. Anders zouden veel goede diagnoses aan de neuzen van doktoren voorbij gaan.
Het is lastig om ziektes op te sporen die zich pas manifesteren als ze zich al verspreid hebben. Het enige wat de medische wereld dan nog kan doen is zo snel mogelijk een inhaalslag maken en de ziekte indammen. Darmkanker is precies zo’n soort aandoening. Zou het niet mooi zijn als we dat van tevoren al wisten en er vaker op tijd bij konden zijn?
Dat is precies het vraagstuk waar de medische wetenschappers Nanne de Boer en Tim de Meij aan het VUmc in Amsterdam zich mee bezig hebben gehouden. Zij hebben de ontlastigen van darmkankerpatienten onderzocht, en daar bepaalde geurpatronen in ontdekt die uniek zijn voor deze ziekte.
Vervolgens hebben ze een klein apparaat gebouwd, de eNose, die deze patronen opspoort in de uitwerpselen van mensen die er mogelijk last van hebben. Dit apparaat ruikt zowel darmkanker als de voorstadia (dikkedarmpoliepen) daarvan, en kan zo hopelijk veel mensen op tijd het juiste traject in krijgen en hopelijk deze ziekte de kop in te drukken.