Deze toffe tech hielp Ajax tegen Juventus [video]

Welke technieken zet Ajax in om te scoren?

Zelfs voor mensen die niet van voetbal hielden of normaal gesproken geen Ajax-supporter zijn was het gisteravond genieten. Na een magistrale wedstrijd tegen Juventus plaatste Ajax zich voor de halve finale van de Champions League. Een prachtige prestatie, maar als schrijver voor Apparata vroeg ik mij direct af welke technische hulpmiddelen Ajax zou hebben gebruikt in de voorbereiding. Gelukkig was dat terug te vinden, maar voor ik dat deel eerst nog maar even nagenieten.

[gv data=”JN_JyTfRo3w”][/gv]

Wat niet veel mensen weten is dat Ajax een bewegingswetenschapper in dienst heeft. Mevrouw Vosse de Boode verzamelt dan ook allerlei data om de prestaties van Ajax te optimaliseren. Door middel van speciale hesjes met hartslagband legt allerlei apparatuur elke beweging van de Ajacieden tijdens bijvoorbeeld een training vast. Speciale ontvangers langs het veld verwerken die data. Door continue de hartslag te meten kan men zien hoe het met de conditie gesteld is.

Ook worden oefeningen met GPS en hartmeter gedaan. Hiermee wordt gemeten hoe zwaar de spieren belast worden. Zo kan men tijdens trainingen het maximale uit de spelers halen zonder bang te hoeven zijn voor overbelasting. Ook ziet men zo op welke aspecten spelers individueel extra begeleiding nodig hebben. Alle data wordt in een wetenschappelijk centrum geanalyseerd. De trainer ontvangt dagelijks van alle spelers een rapport met alle individuele constateringen. Als hij wil kan hij in de app zien wat er per speler moet gebeuren.

De speler ontvangt ook de analyse van zijn eigen prestaties. Ook maakt men gebruik van bewegingsanalyses. Hiermee kan men ook de inspanningen tijdens een bepaalde periode (bijvoorbeeld een trainingsweek) reguleren en objectiever de staat, prestaties en conditie van spelers bepalen. Zo kan men ook zorgen dat spelers op tijd rust nemen.

De trainer krijgt daarnaast technische en tactische informatie. Zo kan ook positiespel in kaart gebracht worden. Wanneer de technische staf bepaalde fouten ontdekt kan heel snel geanalyseerd worden in welke wedstrijden en op welke momenten zo’n fout voorkomt. Op die manier kan de trainer zijn spel heel doelgericht aanpassen aan bepaalde standaardfouten bij spelsituaties of in het spel van individuele spelers.

Tot slot heeft men bij Ajax een heus bewegingslab ingericht waarin allerlei zaken getest kunnen worden. Hier analyseert men onder meer het positiespel van de keepers. Een van de verrassende aspecten is dat blijkt dat keepers van oudsher verkeerd opgesteld staan bij penalty’s. Zo worden keepers individueel getraind om zich maximaal te positioneren. Ook valtechnieken worden persoonlijk afgesteld. Nu maar hopen dat men geen elektrische storing krijgt in aanloop naar de (halve) finale.

In deze uitzending van ‘De Kennis van nu’ leggen diverse bewegingswetenschappers in de sport (waaronder mevrouw De Boode) uit hoe zij data in de sport gebruiken. (Tekst loopt door na het filmpje).

Overigens zorgt techniek er ook voor dat je vanuit je luie stoel in de ArenA plaats kunt nemen.

Foto: ajax.nl

Tags

Tags:

boyd

boyd

Boyd heeft 13 jaar ervaring als schrijver. Hij is sinds 2013 werkzaam bij Apparata, waar hij artikelen schrijft over software, gadgets, gaming, technologie en auto's. Boyd blijft op de hoogte van de allerlaatste ontwikkelingen over deze onderwerpen en deelt zijn kennis en expertise graag met de lezer. In zijn vrije tijd is hij een actieve sporter die houdt van tennissen en padel spelen.

Alle artikelen door boyd

Populaire artikelen

Populaire categorieën