Van papier een batterij maken is één ding. Deze Zweedse onderzoekers maken er een milieuvriendelijke accu met enorme capaciteit van.
De wetenschappers bij de Zweedse Linkoping universiteit ontwikkelden ‘power-paper’, een nieuw materiaal gemaakt van hernieuwbare nano-cellulose (dezelfde soort cellulose als in papier) en geleidende polymeer. De cellulose-vezels zijn slechts 20 nanometer dik – dat is 5000 keer dunner dan een menselijke haar. Power Paper bevat geen metalen of zuren, maar gebruikt water als elektroliet. Het is een oplaadbare batterij die zowel duurzaam als milieuvriendelijk is. Een stukje papier van vijftien centimeter zou volgens de onderzoekers 1 farad aan stroom moeten kunnen opslaan. De capaciteit heeft vier wereldrecords gebroken: met 1 coulomb en 1 farad heeft het de hoogste capaciteit in organische elektronica met 1 ampère is het de hoogst gemeten stroom in een organische geleider, Power Paper heeft de hoogste capaciteit om gelijktijdig ionen en elektronen te geleiden en het heeft de hoogste transconductantie in een transistor. Hij is in een paar seconden opgeladen en kan meer dan honderd keer worden hergebruikt.
Inmiddels is financiering verkregen (3,4 miljoen) van de Zweedse Foundation for Strategic Research. Nu is men van plan het onderzoek uit te breiden om van Power Paper een bruikbaar eindprodukt te maken. Het zou in ieder geval een absoluut geschenk uit de hemel zijn als accu voor telefoons, maar de flexibiliteit maakt het ook uitermate geschikt voor flexibele displays.