Een fantastische mobiele game, met alle bijkomende kwalen van dien.
Bethesda heeft al jaren een monopolie op de officieuze titel ‘dé fantasy RPG’ en de laatste in de The Elder Scrolls-reeks, Skyrim, is tot dusver een van de beste RPG’s ooit gemaakt. Nu vergeet ik expres Bethesda’s laatste poging om te revolutioneren – The Elder Scrolls Online – want die was karig. Is The Elder Scrolls: Blades weer een nieuwe, echt goede RPG?
Het idee achter Blades is simpel: wat nou als spelers altijd en overal een Elder Scrolls-game kunnen spelen? De uitwerking is daarentegen behoorlijk pittig, want hoe maak je een pakkende, epische RPG op een klein mobiel schermpje. Vooralsnog heeft Bethesda het recept met Blades in elk geval een soort van ontdekt.
De game speelt als een doorsnee RPG van de maker; de fantasy-wereld is verdeeld en jij gaat op quests uit om antwoorden te vinden op de vraag ‘waarom’. In dit geval zijn het de Blades (niet de vampierjagers in de vorm van Wesley Snipes, maar elite vechters) die opgejaagd worden. Jij bent zo’n gast en wanneer je naar huis terugkomt, blijkt het hele dorp afgebrand te zijn.
En daarmee start Blades. Wat je vervolgens doet, is niet zo open als je zou verwachten van een RPG, maar wel behoorlijk ambitieus voor een mobiele game. Je doet quests, gaat naar dungeons, verzamelt loot en wapens en levelt je personage. Er is ook een nieuwe mechaniek toegevoegd: het uitbouwen van een stad. Dit zorgt voor wat extra diepte.
Er mist daarentegen behoorlijk wat diepte in de combat en dungeons. Natuurlijk moeten we rekening houden met het platform, dat niet heel erg geschikt is voor eerstepersoons vechten. Het knokken is daarbij best wel simpel: tikken om te meppen en aan de andere kant van je scherm tikken om te verdedigen. Gelukkig is er ook wat magie en kun je op een knop drukken om je ‘magic’ te equippen.
Wat betreft de dungeons, die zijn relatief leeg. Bethesda heeft altijd belachelijk veel detail in dungeons verwerkt. Geheime kamers, uiteenlopende vijanden, kleine verhaaltjes in de vorm van skeletten, briefjes en items dusdanig opgezet dat het een schilderij lijkt. Dat is in Blades ook wel, maar dan in een light-variant. Items zijn beperkt, vijanden zijn niet heel bijzonder, quests zijn simpel en de diepte van de dungeons lijkt relatief eenvoudig.
Tot slot is er nog het verdienmodel. Blades is namelijk gratis. Dat wil zeggen dat Bethesda uiteraard op een andere manier geld moet verdienen. En laat dat nou gelijk voor wat commotie zorgen binnen de community. Als je een kist vindt in een dungeon (wat zeer regelmatig voorkomt) dan kost het tijd om die te openen. In eerste instantie zijn deze veredelde lootboxen binnen een paar seconden geopend, maar later kan het uren duren. Uren, óf je betaalt speciale currency om het ding gelijk open te maken.
Bethesda heeft dus lootboxen in de game verwerkt, maar afgezien van deze controversiële manier van in-game items uitdelen, moet je ook nog eens wachten op je beloning. Kortom, niet helemaal gestroomlijnd. Ben je lekker een dungeon aan het doorlopen. Knokpartijtje hier, questje daar. Loop je een kist tegen het lijf. ‘Nice, eindelijk een beter wapen, hopelijk.’ Moet je eerst een uur wachten voordat je het ding mag openen.
Kortom, het is niet allemaal rozengeur en manenschijn met The Elder Scrolls: Blades. Het is zeker een waardige Skyrim-achtige game die heel handig voor de slimme speaker-markt mobiele markt is geformatteerd. De visuals zijn overigens echt ontzettend mooi voor een mobiele game. Dat gezegd hebbende is het wel duidelijk een free-to-play titel met alle bijkomende problemen van dien. Blades is een topper voor Elder Scrolls-fans, een aanrader voor RPG-liefhebbers en een leuk probeerseltje voor iedereen die niet bekend is met de serie.
The Elder Scrolls: Blades is in Early Access beschikbaar voor Android en iOS. Bethesda vraagt nadrukkelijk je feedback dus hopelijk worden de problemen nog gladgestreken en worden de pluspunten nog beter. Zo lang ze Lydia maar niet in de game verwerken en je weer tenenkrommend moet proberen door een deur te komen terwijl zij daar maar staat te niksen.
Check ook Bethesda’s laatste grote mobiele game, Fallout: Shelter dat in beginsel een nieuw soort mobiele game op de markt zette.
Foto @Bethesda Softworks