Er is al heel veel geschreven en gediscussieerd over welke computer nou de beste is, maar wat zijn nou eigenlijk de verschillen tussen een PC en een Mac?
Beide kampen hebben hun die-hard fans, maar de laatste paar jaar heeft toch wel een grote influx gezien van nieuwe Mac-gebruikers. Iets lokt ze naar de kant van het Amerikaanse computermerk, maar niemand kan precies vertellen wat dan.
Het verschil tussen een PC en een Mac lijkt in eerste instantie oppervlakkig, alsof je tussen een Opel of een Ford moet kiezen. Maar er zijn meer verschillen dan alleen het logootje.
1. Het besturingssysteem
PC’s draaien (over het algemeen) een versie van Windows, en Macs draaien OS X. Dit lijkt een inkoppertje, totdat je een keer met OS X speelt. Het is compleet anders dan Windows, en jarenlange gebruikers van Microsofts OS zullen even moeten wennen. OS X is, evenals Linux, geschoeid op een XNU/Unix-basis. Dat is in de basis dezelfde kern die gebruikt wordt voor veel webservers, waardoor OS X een solide systeem van gebruikershiërarchie erft. Zo heeft een gebruiker in OS X een thuismap, maar in tegenstelling tot Windows wordt het je lastig gemaakt om daarbuiten wat op te slaan. De gebruiker heeft namelijk niet standaard alle rechten tot de overige mappen.
Windows staat op een NT-basis, wat op een geheel andere wijze werkt. Ook hier heeft een gebruiker een thuismap, maar is veel vrijer in het bewerken en aanmaken van mappen op andere locaties. Dit kan zowel een voor- als een nadeel zijn. Het geeft een gebruiker veel meer vrijheid, maar tegelijk betekent het dat je makkelijk systeem-kritische bestanden kunt beschadigen.
2. Virusgevoeligheid
Omdat Macs OS X draaien, is het lastiger om een virus te krijgen. Het is zeker niet onmogelijk, maar het traditionele automatisch uitvoerende bestandje zoals we dat van Windows kennen is in OS X een stuk lastiger. Een gebruiker moet alle software namelijk expliciet zelf installeren.
Toch bestaan er zeker virussen voor Macs. Een bepaalde soort doet zich voor als een opruimingsprogramma, maar maakt in wezen de boel alleen maar erger. Ook zijn er genoeg zwaktes ontdekt in bijvoorbeeld Java, die door kwaadwillenden uitgebuit worden. Omdat iets als Java in de browser draait en dus grotendeels platformonafhankelijk is, is het prijsschieten voor de mensen achter zo’n exploit.
3. Veelzijdigheid
Hier wint de PC. Vroeger werd wel eens gezegd dat Macs alleen interessant waren voor grafisch vormgevers. Inmiddels is dat niet meer zo, er zijn genoeg thuisgebruikers tevreden met hun Mac, maar de enorme veelzijdigheid van een PC hebben ze nog niet kunnen evenaren. PC’s zijn overal. Airbus gebruikt Windows voor niet-kritische doeleinden zoals in-flight entertainment in hun vliegtuigen, en de meeste digitale reclameborden gebruiken ook een versie van het besturingssysteem.
4. Beschikbaarheid van games
Hoewel OS X toch al een paar jaar strijdt met Windows om de gunsten van de thuisgebruiker lijkt het er op dat veel softwarefabrikanten die memo niet gehad hebben. Er is voor Windows simpelweg heel veel meer software te verkrijgen. Games worden als eerste op Microsofts besturingssysteem uitgebracht, en als je heel veel geluk hebt krijgen Mac gebruikers misschien een jaar later een (niet altijd geweldige) port. Overigens zitten Linux-gebruikers in dezelfde hoek, Windows is nou eenmaal een heel populair platform om games voor te schrijven.
5. De prijs
Omdat PCs niet gebonden zijn aan 1 fabrikant is er een heel breed spectrum verkrijgbaar. Van simpele laptopjes bij de lokale buurtsuper van een paar honderd euro tot een fancy superdeluxe game-systeem met knipperende ledjes van duizenden euro’s. Macs worden alleen door Apple gemaakt, en hoewel er een paar lijnen zijn om uit te kiezen, begint een Mac Mini bij zo’n €650 euro. Goedkopere opties om met een nieuwe computer in te stappen in OS X zijn er simpelweg niet, tenzij je bereidt bent een Hackintosh te bouwen.
Daar staat tegenover dat Macs over het algemeen genomen hun waarde beter houden. Een vlugge blik op Marktplaats geeft aan dat een 5 jaar oude MacBook in shibby staat altijd nog zo’n 100 euro moet opbrengen, terwijl dat bij soortgelijke PCs tientjeswerk wordt. Als je een beetje goed voor je Mac zorgt zal deze bij verkoop iets van de meerprijs ten opzichte van een PC teruggeven.
6. De hardware
Macs hebben sinds een jaar of 10 ongeveer dezelfde hardware onder de motorkap als een PC. Daarvoor gebruikte Apple PowerPC-processoren gemaakt door Motorola. Sinds de switch naar Intel-processoren is het ineens mogelijk om via een omweg Windows te installeren op een Mac, mocht dit nodig zijn. Omdat Microsoft Windows in licentie geeft, is het aan hardwarefabrikanten vrij om hun eigen computer te bouwen met spullen die zij goed achten.
Dit zorgt soms voor problemen, waarbij bepaalde componenten na een update van het OS niet meer werken. Omdat Apple dit allemaal in eigen hand houdt komen deze problemen minder vaak voor, hooguit met externe hardware zoals printers.