Column: de nieuwe iPhone X is VEEL te duur

iPhone
Neemt Apple ons Europeanen in de maling?

Gisteravond was het eindelijk zover. Apple presenteerde de nieuwe iPhone X. De verwachte prijs was inderdaad waar. In de Verenigde Staten gaat het toestel 999 dollar kosten. Dit is het goedkoopste model met 64 GB opslag. Toen de Nederlandse prijs bekend werd gemaakt schudde ik mijn hoofd. Apple gaat nog een stap verder en positioneert de smartphone naar een nieuwe toppositie. Apple wil duidelijk maken dat men premium producten verkoopt en wil zich duidelijk distantieren van de goedkopere smartphone-fabrikanten. Dit zou het merk een (nog) betere uitstraling moeten geven.

iPhone X

Toegegeven: de iPhone X is een vet apparaat. Het toestel kent veel vernieuwingen ten opzichte van de iPhone 6 en 7 en dat was hard nodig ook. Aan de andere kant. Hoe vernieuwend is Apple écht? Hoe rechtvaardig is het om minimaal 1159 euro te eisen van Nederlandse kopers? Vrijwel geen enkele feature is echt uniek ten opzichte van de concurrentie. Een prijs tussen de 800 en maximaal 1000 euro was logischer geweest.

iPhone

De nieuwe iPhone heeft een OLED-scherm. Dit kennen we al van concurrenten. De nieuwe iPhone kan draadloos laden. Dit kennen we al van concurrenten. Je gezicht kan worden gelezen door de smartphone. Dit kennen we al van concurrenten. Daarnaast is het voordeligste model 1159 euro, dat is de versie met64 GB opslag. Eigenlijk nét te weinig. Wil je upgraden, dan moet je maar liefst 1329 euro neerleggen voor de iPhone X met 256 GB. Apple komt namelijk niet met een tussenvariant. Men moet dus veel betalen, of belachelijk veel betalen om de nieuwe iPhone X te bemachtigen.

iPhone X

De onlangs gelanceerde Samsung Galaxy Note 8 zal voorlopig de directe concurrent van de iPhone X worden. Dit toestel gaat in Amerika 999 dollar kosten en in Nederland gewoon 999 euro. Het vlaggenschip uit Zuid-Korea heeft via deze weg al een stap voor op de iPhone X. 159 stappen, als je dit per euro uitdrukt.

Toch zal Apple met de iPhone X, ondanks zijn hoge prijs, waarschijnlijk weer een verkoop-mijlpaal behalen. Feit is dat het techbedrijf een opmerkelijke zet heeft gedaan, door het toestel zo enorm prijzig te positioneren op de Europese markt. Of je het toestel nu los koopt, of combineert met een abonnement: je zal er een flinke prijs voor moeten betalen.

No comments yet

 1. Zolang het maandelijks af te betalen is zal het verkocht worden.. als warme broodjes.. Geinige is iedereen hysterisch als een boer met kiespijn roepen wat dat voor belachelijke prijs is.. Ben benieuwd hoeveel ik er zal zien over een paar maanden.. BKR registers weer aangevuld straks..

 2. Eigenlijk hangt dat er vooral vanaf hoe lang zo’n ding fatsoenlijk mee kan komen. Mijn vorige smartphone, die ik destijds voor net geen €200 had gekocht heeft het ruim 5 jaar uit gehouden zonder last te hebben van prestatie problemen. Die smartphone was dus goedkoop. Persoonlijk vindt ik zo’n €100 per jaar voor een smartphone een redelijke prijs, die iphone zou dan dus 12 jaar mee moeten gaan wil die voor mij redelijk geprijsd zijn, dat gaat zo’n iphone natuurlijk nooit redden, ze redden het nu maar amper 4 jaar.

 3. is Dacia met BMW vergelijken , rijden beide van A naar B en na 6 jaar is het beste er van af
  De restwaarde van de BMW is daarentegen veel hoger en de beleving ook
  Zelfde hier , mijn iphone 6 is 3 jaar oud en werkt nog steeds hetzelfde , krijgt nog altijd alle updates , destijds voor 700€ gekocht en nu nog 200€ waard , is geen krasje in !
  Ik ga hem nu zelf nog een tijdje houden omdat ik eerst de Apple watch 3 ga kopen , mijn eerste Apple watch zojuist verkocht voor 200€
  Vind ik 1200€ duur ? Tuurlijk , je hebt veel goedkopere alternatieven maar dat is zo met alles in het leven , wil en kan ik het geld er aan geven ?
  Dus iedereen koopt wat hij wilt , Dacia of BMW !

  • @gorre: Sorry,

   Maar je verhaal slaat als een lul op een drumstel.
   Procentueel gezien, schrijft een BMW veel meer af als een Dacia.
   Monetair gezien, schrijft een BMW veel meer af als een Dacia.

   Als we dat doortrekken tot de Iphone: deze X kan eigenlijk niks meer dan een S8. Het grootste verschil van de X tov de 7 is dat scherm: de S8 heeft dezelfde grote van schrem: 5.8 inch. Het heeft zelfs een HOGERE screen to body ration en ook nog eens een 24% hogere pixel dichtheid. Bij de S8 is er extra geheugen te plaatsen, goedkoper dan bij de Iphone. Draadloze lader is ook 40% goedkoper. S8 heeft alleen geen dual camera.
   Nu geef je zelf het voorbeeld van je iphone 6. Dat ding heeft over 3 jaar ongeveer 600 euro gekost; van 800 naar 200 euro. 75% van de prijs verloren. Die hele S8 is maar 600-650 euro. Over 3 jaar krijg je daar ook nog update op en zal ie rondom 200 euro oplevern; 400 afschrijving. De Iphone X? Over een jaar of 3 misschien net aan 400 euro; 750 euro afschrijving.

   Ik heb een iPhone 3gs, 4, 5 en 6 gehad; maar nu stop ik ermee. De uitstraling van Samsung is niet meer ‘goedkoop’. Android is nu ook op een niveau dat het eignelijk makkelijker is dan iOs.
   Was er een 128gb voor 1000 euro, misschien. Maar nu Apple ons nu ook nog met de exchange rate gaat naaien: ik ben er klaar mee; ik ga er geen 1350 euro voor uitgeven.

   • @gregorius:

    “Was er een 128gb voor 1000 euro, misschien. Maar nu Apple ons nu ook nog met de exchange rate gaat naaien: ik ben er klaar mee; ik ga er geen 1350 euro voor uitgeven.”

    De iPhone 8 (ook mooi) is er met 256GB voor 979 euri ! : ) …heb jij even geluk ;-P

    (geintje he ?!)

   • @gregorius: “ik ga er geen €1350 voor uitgeven”

    Iedereen die over een gezond verstand beschikt doet dat niet.

    Ik heb gister de hele onthulling gezien. Ik was positief verrast: ik vind het een erg mooie telefoon.
    Zo gaaf als dat ik het vond, zo snel ging hij ook weer weg toen ze de prijzen toonden. Deze telefoon is een S8 met minder functies. Voor €350 meer. Voor €350 kun je al een goede telefoon uitzoeken.

    Ik was zeer tevreden over mijn iPhone 6s, snel, simpel, goed in gebruik. Op release kostte de 6s ook richting de €750 als ik me niet vergis, en dat vond ik het dan weer niet waard. Ben nu overgestapt naar de S8, heb hem ongeveer een maand na release voor €640 gekocht. Die bevalt toch echt een heel stuk beter. Gewoon omdat het niet voelt alsof ik een telefoon twv €400 voor €750 heb gekocht, maar een telefoon die elke cent van zijn aanschafprijs waard is.

    Ik betrapte mezelf op een grinnikje toen ze de Apple draadloze oplader presenteerde. “Wow! Revolutionair! Al je apparaten tegelijk!” En dat volk maar applaudisseren.

    Iemand die ik ken heeft mij een Ikea bureaulampje verkocht die hij heeft gebruikt om zijn S6 Edge uit 2014 draadloos op te laden. Revolutionair.

    Zoals je merkt, ik was ooit fan van Apple maar ik ben helemaal klaar met hun beleid. Hun producten zijn niet meer top market maar alle extra aanschafprijzen gaan naar het weghalen van handige functies om nutteloze functies toe te voegen. Een telefoon van €1000, zonder vingerscanner, zonder jackplug, met alleen nieuwe functies die andere telefoons al jaren bij zweren. Is er iemand die op basis van feiten kan zeggen: da’s nou een verstandige koop? Wat mij betreft niet meer.

    /endrant

    • @720s: AMEN !!!!!!!!!!!!
     Helemaal waar.

     Maar je weet het, als men bij Apple komt met oude wijn in nieuwe zakken dan is het wereld nieuws en opeens geweldig, zelfs als diezelfde mensen dat jaren geleden bullshit functies vonden want een Telefoon was niet bedoeld om nat te worden, en het opladen gaat net zo makkelijk met het stekkertje erin en ga zo maar door.

     Oh btw, de draadloze oplader is ervoor dat je met een headphone kan luisteren via en adaptor terwijl hij opgeladen moet worden, via lightning gaat dat niet 😉

     • @turbobrick: OMG …. ik nu heel wat forums afgelopen …. ik heb niet EEN apple fanboy zien beweren dat het draadloos laden revolutionair is op de nieuwe Iphone. Waar haal je dat toch vandaan ? Tijdens de keynote is er 2 minuten aan besteed. Je leest wel veel over het nut van draadloos laden.

      Een blue tooth setje ( zijn goeie betaalbare tegenwoordig ) is meer 2017. “Draadloos” is nutteloos want je blijft laden op vast punt … telefoon is niet normaal te gebruiken als ie op een matje ligt.

     • @dgh74: zoals ik al zei, toen ze presenteerden dat de nieuwe iPhone over deze techniek beschikt begon dat volk massaal te klappen, “kijk wereld, wat Apple nou weer bedenkt. Geniaal”.

      Draadloos laden is (nog) niet een essentiële functie. Maar het gaat erom dat Apple de NFC techniek verwerpt om hun eigen gangetje te gaan, terwijl dat in de huidige situatie enkel oplevert dat de iPhone zo ongeveer de laatste is die draadloos kan laden. Plus, de communicatieve aard van NFC heeft geen nut op de iPhone. Je hebt een iPhone draadloze lader nodig, je kan nog niet contactloos betalen totdat Apple Pay Nederland bereikt, etc.

      Tuurlijk snap ik dat Apple fanboys op elk forum elke kans op een faal ontkennen. Maar deze slaat wat mij betreft alles.

     • @turbobrick: daarbij … een 3d scanner voor gezichtherkenning die je niet kan fokken en bij iedere unlock een 3d versie van je hoofd maakt … dat is reviolutie. En kom niet met ” dat kon die en die jaren terug al ” …. want dat was geen veilige herkenning …. het werkte niet zoals het zou moeten werken.

      En niet een “raad je 2d plaatje” systeen als op de 1000 euro kostende note 8 !! Te foppen met een slechte facebook foto van een andere telefoon. Dat is zelfs ronduit schandalig voor die prijs … wow 150 euro goedkoper maar iedere sukkel kan bij je gegevens … revolutie man.

      Geen jack en fingerprint ? Over 2 jaar heeft geen high end android dat meer.

     • @dgh74: Het boeit niemand wat of er een 3d model gemaakt wordt of niet, ze willen hem snel en foutloos unlocken !
      Alleen geeks geilen op 3D model verhalen, maar de meeste kopers boeit dat geen reet.

      Over 2 jaar zien we jack en fingerprint nergens mee ? Let op, dat zei je verleden jaar ook al. Zelfs de meeste nieuwe phones hebben beide gewoon.
      En dat zelfs met gewoon een USB-C poort wat wel de toekomst is.
      Met de lightning port kan je geen ruk, ja een adaptor gebruiken.

      Je Nieuwe X aan je MBP koppelen gaat out of the box niet, Opladen evenmin.
      Dat is de realiteit ipv een zakkenroller die je S8 zou jatten, dan op facebook je foto zou gaan zoeken, printen, unlocken …. Is in de praktijk nog nooit gebeurd.

      De praktijk is straks dat miljoenen lopen te stoeien met Facial ID en dan maar pincodes gebruiken en dus terug gaan naar 2007.

      Let op mijn woorden …. We spreken elkaar nog !

     • @turbobrick: erger nog …. je moet niet printen … gewoon een mobiel met foto ervoor houden. En NEE dat zal niet gebeuren …. net zo min toen alle fandroids zo moesten lachen dat er vingers zouden worden afgehakt voor touch id.

      Dat is het punt niet. Gezichtherkenning dat te foppen is … is geen gezichtsherkenning !!!!!!… DAT is het punt. Dat is ” raad je 2d plaatje”.

      Het punt is dat het wel word gebracht als gezichtsherkenning … en je BETAALD voor gezichtherkenning.

      En ja … we spreken elkaar vast weer 🙂

     • @dgh74: Nergens maar dan ook nergens zeg ik dat die Facial ID van de note8 super werkt.
      Het principe werkt gewoon niet altijd even goed en het is omslachtig.

      Wat jij niet snapt is dat je met een Note8 keuze hebt want je hebt nog steeds een fingerprint scanner, ja op de achterkant maar het werkt prima.

      Nogmaals, we spreken elkaar snel weer als de mensen beginnen te klagen met hun X.
      En zoals gebruikelijk bij Apple zijn er geen opties en kan je weer jaren 80 met een pincode werken.

      Het werkte al niet perfect met de presentatie en daarna bij de press moments, en dat terwijl daar de omstandigheden perfect gemaakt zijn (belichting en dergelijke).

     • @turbobrick: facial brak … iris brak …. vinger ongelukkig .. en dat voor 999. Vooralsnog faalende oude pricipes.

      Presentatie was geen misser als in “fail” … maar als blunder als in foutje medewerker.

      En heb al diverse malen uitgelegd. Met de hands on niet allemaal soepel.

      1) gebruiker moet wennen
      2) gebruiker moet goed kallibreren in een zaal vol geile fanboys die ook wachten op hun beurt
      3) de iphone “leert” en heeft net als met touch id een paar dagen tijd nodig voor optimale unlock.

      Bij iets nieuws let je op alle. Dus je let op het unlock en dan let je op swipen naar boven. Dat geeft het langzaam gevoel. Na een paar weken merk je de unlock niet meer. Voor je gevoel is het swipen om te gebruiken …. je gevoel is dan snel … snap je wat ik bedoel ??

      Dus ja ik snap dat het mixed is. Zijn ook zat positieve responses trouwens.

      MAAR dat wil (nog) niet zeggen dat het allemaal prima loopt een paar weken na de release. Een week tot 4-8 daarna heeft het pas nut om echt een oordeel te vellen.

      mijn review zal ik je EERLIJK geven zodra ik hem heb :-). Nogmaals gewenning zal moeilijk zijn … ook voor mij … en gewenning roept een hoop ” werkt niet ” responses op.

   • @gregorius: Iphone en samsung zijn beide gewoon te duur voor wat je krijgt.
    Ben jaren Apple fan geweest en nog steeds stiekem, maar sindskort een Huawei P10.
    Is het beste wat je kunt krijgen van dit merk momenteel, wat een toppertje !!!
    En dat voor een dikke 500 euro.

 4. Fijn dat het ding draadloos kan opladen. Mijn huidige telefoon, een Note 3, heeft die techniek ook. Ik ben hard op zoek naar een nieuwe telefoon die ook QI kan laden. Nu apple dan deze techniek gebruikt zullen hopelijk nog meer android telefoon bouwers dit gaan toepassen.

 5. Ja. Ze zijn te duur. Maar Apple producten zijn altijd te duur geweest. Ze zijn in het gebruik altijd erg prettig en enorm goed door te verkopen. Waarmee je de hoge instapprijs weer terug krijgt.

  Daarbij is het ecosysteem erg fijn: alles werkt lekker samen. Beter dan welke andere fabrikant dan ook (en ik heb alles geprobeerd).

  Als je voordelig in het Apple Ecosysteem wil komen, kun je kiezen voor een iPhone SE of een 6S. Zelfs de 7 is nu best betaalbaar. De X is hun vlaggenschip. Die is iets duurder.

  De vergelijking met de Samsung S8 is snel gemaakt, maar ben er niet echt kapot van. Besturing is minder prettig, kleuren zijn wat kinderachtig en de bouwkwaliteit is niet zo mooi als een Apple iPhone.Dus de X zal er wel de vloer mee aanvegen.

 6. Eerlijk is eerlijk: kan me best voorstellen dat, zodra je fan bent, je het “die wil ik hebben!” gevoel kunt krijgen bij een iPhone wanneer je altijd een iPhone hebt gehad. Dat zie je bij andere merken minder snel.

  Maar ik heb het idee dat Apple nu een beetje door slaat en misbruik maakt van zijn fans. Ik was altijd een Note gebruiker maar no way dat ik bijna duizend knaken ga neerleggen voor de nieuwe Note 8. Dan zoek ik naar een goedkoper alternatief of wacht gewoon een half jaartje zodra de prijs 150 euro gezakt is.

 7. Jup prijs is hoog. Maar het is allemaal relatief ( naar mijn mening ). Ik denk dat ik mijn iphone 4 uur gebruik en doe er alles mee. Vol met privacy gevoelige gegevens. Spaar mezelf een tomtom / camera / mp3 speler mee uit. “Verdien” geld doordat ik vanaf mijn bank de goedkooptste aanbieder kan vinden van producten …. etc etc etc

  Krijg makkelijk 400 voor mijn iphone 7 ( tussenmodel )Dus de X gaat me ongeveer 750 kosten …. kan 3 jaar mee …. 250 per jaar = 0,69 euro per dag …. GOH GOH …. das 2 sigaretten of 1/3 biertje op teras. Nogmaals voor iets waarmee ik mijn halve leven mee roggel 🙂

  Over marges wil ik ook wat kwijt. De Iphone 7 kost 200 euro om te maken. Veel mensen denken dat er dan 600 euro winst gemaakt word. Daar komt nogal wat extra aan kosten bij ( salaris / huur / garantie / transport / belastingen ETC ETC ETC ).

  In Q2 2017 heeft apple een netto winst van 11 miljard gehaald. Dat is inclusief ALLES ( ipad / mac itunes appstore / music / diensten etc etc etc etc ). Stel dat 8 miljard van de iphone komt …. 51 miljoen iphones verkocht …. das 160 EURO NETTO WINST. Das dus 20% netto winst op een iphone. En geen 300%

  Dus voor 0,69 per dag en het idee dat winstmarges zeker niet buitensporig zijn ( zelfs aan de lage kant voor de IT sector )…. ik koop een iphone X .

  En ik snap dat het goedkoper kan … en ik snap dat niet iedereen het kan opbrengen.

  • @dgh74: gek genoeg kan een bedrijf als Samsung OOK winst maken op de telefoons. Een S8 (met vrijwel dezelfde specs) kost ook 300 USD aan onderdelen en die dingen verkopen ze voor net iets meer dan de helft als de Iphone X.

   • @gregorius: tuurlijk …. die zelfde netto winst MARGE haalt samsung ook waarschijnlijk ( marge is hoger denk ik )… Die verdient extra aan reclame door je strot duwen … lagere lonen in korea …. minder lange ondersteuning …. minder flexibele garantie ( s7 scherm debacle ) etc etc etc. Ik weet de cijfers niet van samsung mobile.

    Gaat erom dat het Lijkt dat er woekerwinsten gemaakt worden … maar onder de streep valt het wel mee.

    Hoeveel winst zit er op een broek bij de H&M … een sigaret …. een brood …. een fles spa blauw ??

 8. Er is een simpele reden om de prijs te rechtvaardigen t.o.v. de VS-prijs:

  1) in Amerika komt er nog BTW over heen. Afhankelijk van welke staat. Het is nooit meer dan 9% en meestal minder.

  2) Consumentenrecht. In Nederland kun je het consumentenrecht claimen. Staat geen echte tijd voor maar tussen de 2 en 3 jaar mag je verwachten dat je iPhone mee moet gaan.
  In Amerika bestaat dit niet en dus heb je 1 jaar fabrieksgarantie.

  VS-iPhone + VAT / BTW + AppleCare = NL-iPhone

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *