7 stappen om je trage Mac sneller te maken

Iedereen kent dit probleem. Toen je je Mac eerst kocht leek alles zo snel te gaan, de machine draaide soepeltjes en niets was het ding te veel. Maar nu, na een paar jaar, is alles zo enorm traag. Je glimmende Macje lijkt wel weer een oude ratelende computer geworden waar niets goed op draait. Volg deze 7 stappen om je Mac weer sneller te maken.

Stap 1 – Maak schijfruimte vrij op de bootschijf

Een Mac loopt het beste met minimaal zo’n 20% schijfruimte vrij. Dit geeft het systeem de mogelijkheid om swap-files aan te maken en soepeltjes te blijven draaien. Je kan onderin de Finder zien hoeveel ruimte er nog vrij is (Finder > Weergave > Toon Statusbalk), maar makkelijker is om een programma als DaisyDisk te gebruiken (Gratis demo, volledige versie in de Mac App Store). Dit programma toont een taartdiagram van wat de meeste ruimte op je schijf opslokt. Vind de bestanden in je thuisfolder die groot en log zijn, en je bent al een eind op weg.

Vaak blijft er in de Download-map heel wat staan wat weg mag, DMG’tjes van al geïnstalleerde programma’s bijvoorbeeld. Maar zie ook de Mail Downloads-map ([gebruiker] > Bibliotheek > Containers > com.apple.mail > Data > Library > Mail Downloads) niet over het hoofd. Hier zit alles in wat je ooit via Mail gedownload hebt. Deze twee mappen kan je veilig leegmaken. Zeker als je dit niet vaak doet kan je hier veel mee winnen. Vergeet niet achteraf de prullemand te legen

Stap 2 – Bureaublad opruimen

Het klinkt misschien raar, maar een extreem vol bureaublad kan een Mac behoorlijk traag maken. Bij opstarten moet namelijk elk bestand op de desktop even bekeken worden door OS X om te bepalen of er een preview van gemaakt moet worden, en zo ja, hoe deze er uit moet zien. Ook na het opstarten moet dit af en toe gebeuren (bijvoorbeeld na het toevoegen van een file aan de bureaubladfolder), en des te meer daar staat, des te trager de Mac aanvoelt.

Het is goed om jezelf aan te leren dat afbeeldingen in de Afbeeldingen-map horen, documenten in Documenten, en applicaties in Programma’s. Als je per sé een programma op het bureaublad wil (of een map), maak dan een alias aan en plaats deze daar. Een alias is een klein bestandje die verwijst naar het origineel op een andere locatie op de schijf, en deze remt de Mac totaal niet af.

Stap 3 – Updates installeren

Een computer draait soms ook traag omdat niet alles up-to-date is. Zeker een verouderd besturingssysteem kan dit veroorzaken, en is ook nog eens een beveiligingsrisico. Om de Mac te updaten druk je op het appeltje linksbovenin, en vervolgens kies je voor Software-update (in het geval van 10.7 en 10.8) of Zoek naar update (10.6 en eerder). Installeer alle updates die je kan vinden.

Stap 4 – Schijfbevoegheden herstellen

De volgende stap is het besturingssysteem zelf onder de loep nemen. Omdat OS X zijn basis heeft in UNIX heeft het OS over het algemeen vrij weinig onderhoud nodig. Het enige wat af en toe moet gebeuren is de schijfbevoegdheden herstellen. In OS X heeft elk bestand wat metadata die bepaald welke gebruiker het bestand mag openen, wijzigen, etc. Soms kan dat na een update in de war raken, en ervoor zorgen dat het besturingssysteem niet goed meer bij zijn eigen bestanden kan. Dat kan je herstellen met Schijfhulpprogramma.

Open dit programma, het staat in Programma’s > Hulpprogramma’s > Schijfhulpprogramma’s. Druk dan op Macintosh HD (of hoe je opstartpartitie dan ook heet. De mijne is Macintosh SSD), en vervolgens op Herstel Schijfbevoegdheden. Dit kan soms best wel even duren, en in de tussentijd is het beter om de Mac even niet te gebruiken. Op een gegeven moment zal de Mac aangeven dat hij klaar is. Hierna kan je dit proces nog enkele keren herhalen totdat de lijst met gevonden fouten steeds korter en korter wordt.

Stap 5 – Herstarten en opstarten

Als de Mac nu nog steeds traag is, zou het ook kunnen liggen aan de hoeveelheid applicaties die nog open staan. Vaak is het genoeg om de Mac dan even opnieuw op te starten. Het is aan te raden om sowieso de Mac minimaal eens in de maand opnieuw op te starten. Dit om het RAM-geheugen weer leeg te maken en eventuele nog draaiende achtergrondapps te stoppen.

Voordat we dit doen gaan we eerst bekijken wat er allemaal mee opstart bij het inloggen. Ga hiervoor naar Systeemvoorkeuren > Gebruikers en Groepen (10.7 en later) of Accounts (10.6 en eerder) > Inloggen, en bekijk wat daar allemaal staat. Een paar dingen geeft niets (zoals bij mij), maar als hier bijvoorbeeld Microsoft Word tussen staat kan je deze er uit halen, dat scheelt weer opstarttijd. Laat overigens iTunesHelper staan, anders zal iTunes niet meer openen als je een iDingetje aansluit.

Stap 6 – CPU-gebruik bekijken

Soms is het een proces wat er voor zorgt dat de Mac traag wordt. Gelukkig zit in OS X een goede manier om te bekijken wat heel veel van de CPU (het rekencentrum van de Mac) vraagt. Ga naar Programma’s > Hulpprogramma’s > Activiteitenweergave om te zien wat er allemaal draait en hoeveel CPU-kracht dit vraagt.

In mijn geval merkte ik dat mijn Mac wat trager werd, en ik hoorde de fans draaien. Het proces wat de meeste power vraagt is een programma wat schijven controleert. Het bleek dat mijn Time Machine-backup niet helemaal goed was afgesloten de vorige keer, en OS X nu een complete controle moest doen. Soms is het simpel om te zien waarom een Mac traag is.

Stap 7 – Nog steeds traag?

Na al deze stappen zou je al een veel blijere Mac moeten hebben. Toch zijn er altijd wat dingetjes die ervoor kunnen zorgen dat een Mac niet meer optimaal loopt.
– Antivirussoftware/”Opruim”-software: Er zijn de laatste tijd programma’s in omloop die claimen dat ze je Mac sneller maken. Vaak doen deze programma’s meer kwaad dan goed. Wij raden het gebruik van zulks dan ook af. Ze maken Macs trager en gooien dingen in de war.
– Te weinig RAM-geheugen: Zeker bij de wat oudere machines kan het RAM-geheugen na verloop van tijd wat onderbemeten raken. Bij de meeste machines is dit goed zelf uit te breiden. Ga bij twijfel simpelweg naar je lokale Apple-boer, die zal je met liefde meer RAM verkopen.
– Hardwareprobleem: Als je al het andere elimineert is wat er over blijft, hoe onwaarschijnlijk het ook is, de waarheid. Spock zei dit ooit, en het is zeker waar voor computers. Een langzaam stervende harde schijf kan een Mac ook bijzonder traag maken. Maak in dat geval zo snel mogelijk een backup (Wat? Die had je nog niet? For shame!) en laat ernaar kijken.

Tags

Tags:

Jorrik Mandemaker

Jorrik Mandemaker

Bram werkt al 11 jaar als tekstschrijver bij Apparata. Hij specialiseert zich in het schrijven over gadgets, gaming, technologie en beleggen. Zijn kennis en ervaring zorgen voor diepgaande en boeiende artikelen. Bram heeft een passie voor reizen en geniet er ook van om lekker uit eten te gaan in zijn vrije tijd.

Alle artikelen door Jorrik Mandemaker
Populaire artikelen
Populaire categorieën