15 jaar geleden lanceerde de Russische Zarya vanuit Kazachstan. 2 weken later zou Unity de lucht in gaan. Toen deze twee modules in de ruimte gekoppeld werden vormde dit de basis van het International Space Station. Hier zijn 15 dingen die je nog niet wist over dit station.
Ruimte, de laatste onontdekte plek. Al sinds de jaren ’50 het speelveld van een kat-en-muis spelletje tussen de Russen en de Amerikanen. Maar met de val van het ijzeren gordijn kwam er ook de wens om een internationale missie te starten, en vanuit daar verder te kijken dan onze telescopen lang zijn. Toch duurde het nog tot eind 1998 voordat de basis gelegd was. We zijn nu 15 jaar verder, en het ISS is een icoon van samenwerking geworden.
1. In totaal waren er 136 vluchten, gevlogen met 7 verschillende voertuigen uit 5 verschillende landen nodig om het station te bouwen.
2. De kruissnelheid is een goede 7.66 kilometer per seconde, of 27,600 km/h. Mocht je het station voor een ritje willen nemen dan haal je het naar de maan en terug in een dag.
3. Op aarde zou het station 450.000 kg wegen, ongeveer het vierdubbele van de ALMA mega-antenne,
4. In totaal zit er 13 kilometer aan bedrading in om de elektrische componenten aan elkaar te koppelen. Als je dit allemaal aan elkaar knoopt kan je een stofzuiger in Amsterdam in een Zaandams stopcontact steken.
5. Omdat alle vier de wanden gebruikt kunnen worden als werkoppervlak (want gewichtloos) is de totale oppervlakte enorm, ongeveer gelijk aan een klein voetbalveld. Dit maakt het station qua werkruimte iets groter dan de USS Enterprise D.
6. Qua leefoppervlakte is het station overigens groter dan een ruime 6 kamer villa,
7. in die ‘villa in space’ zitten overigens twee badkamers, een sportzaal en een 360-graden erker. En dat kan niet van elke aardse woning gezegd worden
8. In de afgelopen 15 jaar hebben er 89 Russische Soyuz ruimteschepen aan gehangen, samen met 37 missies van de Space Shuttle, drie SpaceX Dragons, vier Japanse HTV vrachtschepen en vier ATV Europese vrachtschepen.
9. De ruimte waar de experimenten en avionica gehuisvest zijn, moet je zien als meer dan 100 kasten van het formaat van een telefooncel.
10. De totale oppervlakte van de zonnepanelen is ongeveer 3500 vierkante meter. Groot genoeg om 8 basketbal-velden te bedekken.
11. Volgens NASA zijn er 52 computers voor nodig om de ISS te besturen. Alleen al het Amerikaanse gedeelte heeft 1,5 miljoen regels code nodig, draaiend op 44 computers die allemaal in 100 grote netwerken hangen om het ding in de lucht (ruimte?) te houden.
12. Het interne volume is ongeveer gelijk aan dat van een Boeing 747
13. Uiteraard moeten de bewoners van het station ook eten. Sinds 2000, toen het station permanent bewoond werd, zijn er zo’n 25.000 maaltijden weggeknaagd. Voor 3 astronauten die 6 maanden in het station zitten heb je 7 ton aan voedsel nodig. Dat zijn 32.558 gemiddelde Big Macs, exclusief verpakking
14. Op dit moment zijn er in totaal 211 mensen uit 15 landen op het ISS geweest.
15. Als het ISS straks zijn taak volbracht heeft worden de meest nieuwe Russische modules gebruikt om een nieuw ruimtestation te bouwen. Deze zal dan als springplank voor de missies naar Mars, de maan en Saturnus gebruikt worden. De rest wordt de atmosfeer in gestuurd, waar deze door de wrijving zal verbranden.