Wereldwijde daling van het aantal geleverde pc’s en laptops: hoe zit dat?

De aantallen wereldwijd geleverde desk- en laptops zijn aan het afnemen. In het derde kwartaal van 2023 werden er negen procent minder desk- en laptops geleverd, dan in dezelfde periode vorig jaar. Onder de grote fabrikanten wist alleen HP groei te behalen.

Alles bij elkaar 64 miljoen desktops en laptops

Negen procent klinkt misschien niet als een enorme afname, maar het gaat over miljoenen apparaten. Volgens Gartner leverden alle fabrikanten dit jaar tezamen ongeveer 64 miljoen desk- en laptops af. Nu moet wel gezegd worden dat sommige producenten nog geen kwartaalcijfers hebben geleverd en de cijfers dus nog kunnen veranderen. Maar van de grote jongens zijn de cijfers inmiddels wel bekend.

De daling komt niet onverwacht. Analisten namen de trend namelijk al even waar. De verminderde vraag wordt voornamelijk veroorzaakt door bedrijven die minder vraag hebben voor nieuwe desktops. Ook de gewone consument koopt minder vaak een nieuw apparaat. Dat komt doordat alle inkomensgroepen last hebben van de heersende inflatie.

Vermoedelijk neemt de productie de komende tijd toe omdat de tijdens de pandemie aangeschafte systemen inmiddels aan vervanging toe zijn. Vraag is wel in hoeverre de productie daadwerkelijk vergroot kan worden. De “AI” boom heeft de druk op de wereldwijde vraag naar chips flink opgevoerd. Ook de escalerende vete tussen Beijing en Washington zorgt nog steeds voor ontregeling.

Winnaar, enkelvoud, en verliezers

Er wist maar een producent daadwerkelijk groei te behalen ten opzichte van Q3 het jaar daarvoor. HP heeft inmiddels een marktaandeel van 21% en wist zo’n 800.000 meer desk- en laptops te leveren dan vorig jaar. Hiermee komt HP op de 2e plek na Lenovo, die juist een afname van 800.000 eenheden zag.

Verrassend genoeg is Apple de grootste verliezer. Het bedrijf bereikte dit jaar op het gebied van marktaandeel ongekende hoogten. De grootste component van de inkomsten van Apple is dan ook de verkoop van iPhones, en niet iMacs en Macbooks, waarvan Apple er dit jaar bijna een kwart minder leverde dan vorig jaar.

Ondanks de aanhoudende moeilijkheden voor de tech sector verwacht Gartner dat de markt de komende maanden weer groei zal zien. Hierbij baseren ze zich op cijfers die ze krijgen van onder meer retailers en de fabrikanten zelf.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *