Zo waarschuwt Google Chrome je voor nepnieuws

nepnieuws alarm
Als iedereen dit zou gebruiken, dan is er in 2020 in ieder geval één probleem minder tijdens de Amerikaanse verkiezingen.

Het zal je vast niet ontgaan zijn dat er veel rumoer was over de foutieve berichtgevingen rondom de verkiezingen in de Verenigde Staten. Met name Facebook wordt verantwoordelijk gehouden voor het verspreiden van onzin-geruchten.

New York Magazine-journalist Brian Feldman heeft hier op ingespeeld en een speciale Chrome-extensie gelanceerd, waardoor de zin en onzin van elkaar gescheiden wordt op het World Wide Web.

De ‘Fake News Alert’-extensie is gratis te downloaden voor de Chrome-browser in de Chrome Web Store. De extensie onderscheidt nep-artikelen van echte artikelen door middel van een speciale checklist. Deze lijst is samengesteld door media- en communicatieprofessor Melissa Zimdars. De lijst bevat namen als het als ‘extreemrechts’ beschouwde Breitbart, InfoWars en Cap News.

Ook staan er websites in die op satirische wijze inhaken op de actualiteiten, zoals De Speld dat in Nederland doet. Stuit je op een van deze websites, dan verschijnt er een balk bovenaan met daarin een waarschuwing dat je waarschijnlijk nieuwtjes zit te lezen die niet waar zijn.

We zijn benieuwd of dit soort extensies populair gaan worden. Wie weet kunnen we dan binnenkort ook een dergelijke extensie voor Nederlandse websites verwachten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *