Zo ben je binnenkort letterlijk vliegensvlug op jouw plek [video]

test-vliegende-auto-nec-japan
Heb jij vroeger ook zo gelachen om The Jetsons? Binnenkort ben je er zelf één.

In de tekenfilmserie ‘The Jetsons’ gebruikte de familie een privévliegtuigje in plaats van een auto. Toen de laatste uitzending in 1987 werd opgenomen kon men niet bevroeden dat dit idee wel eens werkelijkheid zou gaan worden.

[gv data=”tTq6Tofmo7E”][/gv]

Nu we iets meer dan 30 jaar verder zijn is het bijna zover, althans als het aan de Japanse concerns NEC en Cartivator ligt. Zij ontwikkelden namelijk een drone die geschikt is voor personenvervoer. Het apparaat is 3 meter 90 lang, 3 meter 70 breed en 1 meter 30 hoog en weegt zo’n 150 kilo.

Wie denkt dat dit een ‘ver van ons bed’ theorie is komt bedrogen uit. De eerste testvlucht is namelijk eerder deze week gemaakt. In Abiko, een voorstad van Tokio werd een testopstelling ingericht. Om te voorkomen dat de personendrone een eigen route zou kiezen had men een grote kooiconstructie gebouwd. Ook had men voor de zekerheid de grote drone aan een touw vastgemaakt. Hierdoor maakte de test een wat koddige indruk, maar de schijn bedriegt.

In onderstaand filmpje zie je de onbemande drone opstijgen en zo’n 40 seconden vliegen, waarbij hij grotendeels in dezelfde positie blijft.

[gv data=”cmdilp9LM0E”][/gv]

Het experiment wordt in Japan met veel interesse gevolgd. De Japanse regering wil namelijk pionier worden in vliegende auto’s of personendrones omdat ze eerder andere trends, zoals de elektronische auto miste. Daarnaast is de verkeersdrukte een immens probleem dat om een oplossing schreeuwt.
Daarom heeft Japan een heuse roadmap naar marktleiderschap in dit segment opgesteld. Dit betekent dat er vanaf 2023 vliegende auto’s moeten worden ingezet voor goederenvervoer. Vanaf 2026 moet dan ook personenvervoer gaan plaatsvinden.

Vertegenwoordigers van NEC en Cartivator lieten weten dat de test voorspoedig verliep en dat zij verwachten binnenkort de eerste tests met passagiers uit te voeren. Als de autoriteiten toestemming geven ligt men op schema om vanaf 2026 inderdaad de massa-productie op te starten. Het enige verschil met The Jetsons is dan nog dat NEC nog geen vouwtechnologie heeft ontwikkelt om het toestel in jouw koffer te vervoeren. Het parkeerprobleem verdient dus nog wat aandacht.

Wellicht kunnen de Japanners nog iets leren van de Nederlandse producent Pal-V. Zij hebben in de voorverkoop al een flink aantal vliegende auto’s verkocht in aanloop naar de lancering, die naar verwachting in 2020 plaats zal vinden.

Via: Bloomberg

Ben je benieuwd hoe je nog meer creatief kunt zijn met drones? Denk eens aan een vlammenwerper of opgevoerde broodrooster.

18 reacties

  • @rulefollower: Men kan al niet eens normaal auto rijden op deze planeet en vaak is het een eenzijdig ongeluk en dan klapt iemand tegen een boom en is het leed soms nog beperkt. Ga dat eens massaal doen met vliegende objecten en dan is het helemaal een feest.

   Beetje ook de reden dat als je grote groepen mensen met parachute moet droppen (militair) dan heb je chutes die NIET stuurbaar zijn en ze dus geen tot nauwelijks controle hebben. Hierdoor heb je in weze wel een hoge mate van veiligheid want het gevaarlijkste met springen is botsen in de lucht.

 1. Bij de Jetsons konden ze het al in de jaren 80. En na t vliegen kon de auto veranderen in een koffer. Dat is pas vooruitgang. Maak me maar wakker als ze zover zijn.

 2. Stel je nu dat geluid eens voor met een straat of wijk vol van die dingen… hoef je in ieder geval niet meer met je familie/vrienden te praten.

 3. Zul je nét een buurman hebben die zo’n ding gebruikt om er elke ochtend om zes uur mee naar z’n werk te vliegen. Gelijk de halve straat klaarwakker.

 4. Ik stoor mij een beetje aan de noemer “vliegende auto’s”.

  Die komen er nooit. De paar pogingen die daartoe gedaan zijn trokken op niets, en de huidige pogingen zijn niet veel beter. Uiteindelijk heb je dan een ding dat niet goed vliegt, en absoluut niet goed rijdt. De combinatie is nooit (energie)efficiënt, zoals een echte auto of een echt vliegtuig dat is. Dat is waarom het nooit een succes kan worden.

  Een drone daarentegen zou dat wel kunnen worden. Vergeet het autogedeelte, maak er een drone van die minstens even goed en veilig vliegt als een helicopter, die goedkoper, compacter en stiller is en daardoor op meer plaatsen kan landen. Dan heb je een goeie concurrent voor de heli, nog niet voor de auto.

  Verder ben ik niet zeer onder de indruk van dit schouwspel. Het ding lijkt zichzelf serieus te moeten corrigeren om in de lucht te blijven. Zou meer indruk maken moest het echt helemaal stabiel op dezelfde plaats blijven hangen…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *