Sony verrast en brengt de Walkman terug…

sony-walkman-40th-anniversary-edition
Ze zijn echter 1 cruciaal element vergeten.

Op 1 juli 1979 lanceerde Sony de Walkman. Inderdaad, dat is alweer 40 jaar geleden. Terwijl sommige Apparata-lezers nu in gedachten teruggaan naar hun stoere momenten met de Walkman kunnen we melden dat Sony deze mijlpaal niet ongemerkt voorbij laat gaan. Op IFA2019 lanceerde men dan ook twee Walkmans om dit jubileum te vieren, de ‘Walkman 40th anniversary edition’ en de ‘Walkman NW-ZX 507’.

Zoals jullie ongetwijfeld nog weten was de Walkman een draagbare cassetterecorder. Met een cassettebandje en een setje oortjes in was je razend populair. Gaandeweg zijn cassettebandjes, net als de LP’s verdwenen, maar gaande dezelfde weg zijn de cassettebandjes onder liefhebbers met een revival bezig. Het lijkt dus wel een goede zet van Sony om juist nu de Walkman te herlanceren. Er is echter één opvallend gemis…

Beide Walkmans kunnen GEEN cassettebandjes afspelen?!?!?

Dat leidt natuurlijk tot de meer dan interessante vraag wat we dan wel krijgen met deze Walkmans die geen Walkmans zijn. We bekijken de specificaties.

Walkman 40th anniversary edition
Deze special editie is een uitvloeisel van de Walkman die Sony onder de NW-A100 MP3-spelers uitbrengt.

Per saldo heeft Sony dus een MP3-speler met 3.6-inch HD display, USB-C oplaadpoort en maximale batterijcapacitet van 26 uur uitgebracht. Daarnaast kun je de Walkman bedienen met vergelijkbare knoppen als die op de originele Walkman. Ook krijg je 2 sets met stickers en een hoesje om de Walkman te beschermen. Het geheel zit in een mooie retro-doos, dus het ziet er top uit. Dat mag ook wel, want met een verkoopprijs van GPB 400,-, zo’n EUR 440,-, is deze MP3-speler veel duurder dan de concurrentie. Het apparaat is (nog) niet op de Nederlandse site te vinden, dus de vraag is of deze in Nederland uitgebracht gaat worden.

Walkman MW-ZX 507
Naast de verjaardagseditie bracht Sony ook een reguliere nieuwe Walkman uit, de MW-ZX 507. Dit apparaat heeft diverse toepassingen voor optimale geluidskwaliteit. Zo bouwde Sony een digitale S-Master HX-versterker in en een gebalanceerde audio-uitgang met apart rechter en linker kanaal. Daarbij zijn er speciale condensatoren, loodvrij soldeertin en aluminium gebruikt om de weerstand zo laag mogelijk en de geluidskwaliteit zo optimaal mogelijk te houden.

Uiteraard is het apparaat voorzien van Bluetooth en WiFi en kun je dankzij de stevige batterij tot wel 20 uur genieten. Het 64 MB geheugen maakt dit apparaat af.

sony-walkman-nw-zx500

Deze Walkman komt wel uit in Nederland en is vanaf november te verkrijgen voor, schrik niet, EUR 830,-. Vraag is of Sony voor deze prijzen veel luisterende oren gaat vinden. Overigens is dit bij lange na niet de duurste uitvoering. Dit exemplaar maakt meer kans op titel ‘duurste Walkman ooit‘.

Ben jij benieuwd naar de geschiedenis van de Walkman? Lees dan hier ons eerdere artikel.

No comments yet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *