Volgens Stichting Brein is iedere zelfgemaakte ondertitel een misdaad en iedere upload een schandalige inbreuk op het intellectueel eigendomsrecht die de entertainmentindustrie op jaarbasis twaalfduizend miljard dollar kost, etcetera. Maar de wetenschap denkt er anders over.
Een nieuw onderzoek van het Economics Department of Queen’s University (Ontario, Canada) onderzoekt het verband tussen BitTorrent downloads en de verkoop van albums. Uit een working paper met de titel Purchase, Pirate, Publicize: The Effect of File Sharing on Album Sales, dat je hier kunt downloaden, blijkt dat torrents onder bepaalde omstandigheden voor een sales-boost kunnen zorgen (onder andere omstandigheden is er inderdaad sprake een negatieve invloed). Daarbij gaat het om zowel digitale als fysieke album-verkopen. De onderzoekers gebruikten een dataset van een BitTorrent-tracker. Ongetwijfeld is het een van de populairste, want er werd gekeken naar een kwart miljoen albums en 4,8 miljoen downloads. De resultaten zijn interessant.
Over het algemeen is er sprake van een klein negatief effect, dat onderzoeker Jonathan Lee omschrijft als ‘statistisch significant maar economisch beperkt.’ Maar daarbij blijkt het vooral te gaan om de fysieke verkoop. De digitale heeft juist baat van piraterij. Lee veronderstelt dat dit is omdat een Torrent tot op zekere hoogte als gratis reclame fungeert. Lee zegt daarover:
“This relationship varies by medium: file sharing decreases sales of physical copies but boosts sales of digital ones for top-tier artists, suggesting that the word-of-mouth effect is most relevant for the digital market.”
Maar er zijn meer interessante resultaten. Zo blijken vooral de grotere artiesten garen spinnen bij piraterij, volgens Lee omdat de boost in digitale verkopen daar het verlies van fysieke albums meer compenseert. Kleine artiesten zijn wel degelijk de dupe van de torrents:
“Mid-tier artists are helped slightly and bottom-tier artists are significantly hurt by file sharing.”