Ministerie van Defensie in VS steekt stokje voor 3D pistool

3D pistool download verboden
Dat iedereen straks massaal zijn eigen pistooltjes gaat printen, dat heeft het Amerikaanse Ministerie van Defensie liever niet.

Toen gisteren bleek dat de CAD files voor het eerste echte 3D pistool wereldwijd al meer dan 100.000 keer gedownload waren, schrok het Ministerie van Defensie in de VS eindelijk wakker.

Cody Wilson, oprichter van het bedrijf Defense Distributed heeft een dringend schrijven ontvangen waarin hem opdragen wordt om de CAD files per direct te verwijderen. Het zonder toestemming exporteren van wapens is in strijd met de “International Traffic in Arms Regulations” (internationaal wapenverdrag). Het beschikbaar stellen van de CAD-files wordt mogelijk beschouwd als een vorm van wapenexport en hiervoor moet eerst toestemming worden verleend door de “Directorate of Defense Trade Controls”. Of dit werkelijk zo is, daarover moet de overheid nog een ei leggen, maar tot die tijd mogen de files niet beschikbaar worden gesteld.

Wilson heeft de files inmiddels braaf verwijderd van zijn website, maar merkt terecht op dat deze al zo vaak verspreid zijn dat ze niet meer van internet te verwijderen zijn. Een beetje mosterd na de maaltijd dus, maar dit zal nog wel een staartje krijgen.

Zelf vergelijkt Wilson zijn zaak met die van Philip Zimmermann die midden jaren 90 de encryptie software PGP uitbracht. Zimmermann werd er toen ook van van beschuldigd exportbeperkingen te schenden, omdat de kwaliteit van de versleuteling in zijn software van militair niveau zou zijn. (via: forbes)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *