Miljoenen Android-apparaten gebruikt voor minen crypto’s

Miljoenen Android-apparaten gebruikt voor minen crypto's
Onvrijwillig hebben miljoenen Android-apparaten bijgedragen aan het minen van cryptocurrency.

Tot nu toe was vooral bekend dat desktops slachtoffer zijn van mine-hijacks. Bij het bezoeken van een site gaat de processor opeens harder werken. Het blijkt dat je computer is begonnen met het minen van cryptocurrency voor een ander, een hacker.

Malwarebytes is tot de ontdekking gekomen dat miljoenen Androiders ook zijn misbruikt voor het minen van crypto’s. Android-gebruikers werden naar een bepaalde site gebracht. Eenmaal geopend ging de site de cryptomunt Monero minen. Onderzoekers denken dat malafide apps Android-gebruikers naar deze webpagina’s brengt. De site maakt duidelijk naar het slachtoffer dat ze onderdeel zijn van een mining-actie en dat een captcha code nodig is om de actie te laten stoppen.

Het is niet exact bekend hoeveel Androiders slachtoffer zijn van deze acties. Wel is duidelijk dat twee sites afgelopen maand meer dan 30 miljoen bezoekers hebben gehad. Malwarebytes heeft tot nu toe vijf domeinen gevonden die via deze weg Monero proberen te minen. De domeinen bij elkaar opgeteld zijn goed voor 800.000 bezoekers per dag.

Malwarebytes adviseert Android-gebruikers om webfilters te gebruiken die toegang tot dit soort webpagina’s blokkeren. Daarnaast vraagt de organisatie om de laatste beveiligingsupdates te installeren. Ten derde moet je oppassen voor malafide apps in de Google Play store

One comment

  1. Ben benieuwd of er dan wat schaalvoordelen behaalt worden want minen met een android phone levert in principe niet zo heel veel op.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *