Killer robots: wat zal Nederland daar eens van vinden?

Jeanine Hennis weet het nog niet
Nooit meer huilende, potentieel aanstaande weduwes die soldaten uitzwaaien wanneer ze op een missie gaan. In de toekomst zijn het “killer robots” die op pad gestuurd worden om onze vijanden uit te schakelen. Ideaal en supermodern, maar niet iedereen is direct even enthousiast.

De ontwikkeling van killer robots bedreigt het recht op leven en andere mensenrechten, zo roepen critici waaronder Bram van Ojik van Groen Links. Zijn partij roept minister Jeanine Hennis van Defensie op om zich resoluut uit te spreken tegen dergelijke wapensystemen. Maar zover is Hennis nog lang niet.

De robotten zijn vooralsnog in ontwikkeling en worden nergens daadwerkelijk ingezet. Volgens de minister zijn er nog geen heldere definities die zulke volledig geautomatiseerde wapensystemen beschrijven. Anders dan drones die op afstand bestuurd worden, opereren de intelligente killer robots zelfstandig. Hennis heeft nog onvoldoende beeld om een onderbouwd standpunt in te nemen.

Experts verwachten dat de robots binnen 20 tot 30 jaar operationeel kunnen zijn, als het aan India ligt zelfs al binnen 10 jaar. Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch is zeer kritisch:

Deze wapens zijn niet in staat om mededogen te uiten. Dit is een belangrijk menselijk controlemechanisme bij het doden van burgers. Verder is nog onduidelijk wie verantwoordelijk is bij eventuele fouten van de killer robots

We kennen allemaal de Terminator-films wel. Het komt toch best dichtbij wanneer je bedenkt dat er ook miljarden worden gestoken in de ontwikkeling van een kunstmatig brein. Willen we dit echt? (via: nu.nl)

One comment

  1. Het is hetzelfde als met kernwapens. Als de rest het wel doet, dan moet je wel meedoen. Tenminste als we er vanuit gaan, dat ze effectiever zijn dan menselijke soldaten. Aan de andere kant: het drone model waarbij een menselijke operator de robot bedient, lijkt me niet heel raar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *